hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A titkos lista és a székelyek
Felszántják Erdélyt a magyar pártok?

2013. 04. 18.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) adatgyűjtésbe kezdett egy konzultáció keretében, amely hasznára lehet a Fidesznek a jövő évi  választásokon. Lapunk EMNT forrásból úgy értesült, hogy a felmérés során általános  szociális körülményekre, az egyén társadalmi helyzetére vonatkozóan kérdeznek majd, de gyűjtenek olyan adatokat is, amelyek arra vonatkoznak, hogy az erdélyiek miként viszonyulnak a Fidesz és Orbán Viktor nemzetpolitikájához, az egyszerűsített honosításhoz, valamint szándékukban áll-e szavazni majd a 2014-es anyaországi választásokon.

A polgárok megkeresését azok a Demokrácia Központok koordinálják, amelyek a magyar kormány és az EMNT közötti megállapodás révén alakultak meg még 2012 tavaszán az egyszerűsített honosítás szervezésére, és amelyek működésére közel hatszázmillió forintot adott az Orbán-kabinet. Az eset kapcsán a sajtó erdélyi Kubatov-listák elkészültéről beszél, amin a romániai magyar politikai élet résztvevői már meg sem lepődnek. (Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója. A magyar ellenzéki sajtó Kubatov nevéhez köti azt az állítólagos listát, amelyen az állampolgárok egy részét nyilván lehet tartani párthovatartozásuk szerint. A feltételezések szerint a Fidesz ez alapján mozgósíthat a választás napján – a szerk.)

Erdélyben a választói listákkal kapcsolatos viták már tavaly elkezdődtek, amikor a kettős állampolgárság kérdése került a román–magyar viszony középpontjába. Az EMNP megalakulása és politikai megjelenése nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Tőkés László lelkész-politikus a magyar kormány pénzén elkezdhette kiépíteni hálózatát, amely ma is működik sok-sok alkalmazottal Erdély szinte minden nagyobb településén. A honosítási eljárás keretében azonban nem mindenkit tudtak listára venni, hiszen az erdélyi magyarság csupán húsz százaléka kérelmezte eddig a kettős állampolgárságot. Azonban létezhet még egy fontos adatbázis a Demokrácia Központok kezében, amelyben viszont  közel hatvan százaléka szerepel az erdélyi magyar közösségnek. Ezek az úgynevezett iskolázási támogatásban résztvevők adatait tartalmazzák.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei elnökségének egyik tagja szerint egyértelmű, hogy a honosítottak adatbázisát átadták a Tőkés László vezette tanácsnak. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pedig gondolt egyet és kitalálta, hogy a romániai magyarság körében kérdőíves felmérést kell indítani. Sok kérdés mellett arra is választ várnak, arrafelé mennyire elégedett az erdélyi magyar közvélemény a Fidesz és Orbán nemzetpolitikájával, illetve, hogy a 2014-es magyar országgyűlési választásokon fognak-e majd szavazni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!