hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harcban a gonosz ellen
Aki nem engedte meghátrálni a nemzetet

2013. 04. 11.
„A jó és a gonosz közötti konfliktus miatt politizálok” – nyilatkozta évtizedekkel ezelőtt a héten elhunyt  Margaret Thatcher. A Viktória királynő kora óta leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnök egy folyamatosan hátráló ország irányítását vette át több mint harminc évvel ezelőtt, majd első női miniszter­elnök­ként háborút nyert az IRA terrorjával, Argentínával és a kishitűséggel szemben is.

Margaret Thatcher befolyását jól jellemzi, hogy tizenegy éves miniszterelnöki időszakát már életében Thatcher-korszaknak nevezték el. Halálhírét követően David Cameron miniszterelnök megszakította külföldi útját, majd a Downing Street 10 előtt rögtönzött sajtótájékoztatójában azt emelte ki, hogy Thatcher miniszterelnökként megmentette az országot.

Ezzel csaknem párhuzamosan több nagyvárosban utcára vonultak az emberek azt kiabálva: „Örvendjetek, meghalt Thatcher.” Több városban a csőcselék utcabáli hangulatban nekilátott inni, azt énekelve, hogy „Maggie, Maggie, Maggie, halott, halott, halott”. A Synthesio nevű médiaelemző cég gyorsfelmérése szerint a közösségi oldalakon a halál bejelentését követő bejegyzések mintegy harmada negatív volt, így nem meglepő, hogy a volt miniszterelnök halálát ünneplő utcabálokat a közösségi oldalakon szervezték.

Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök szerint – aki Thatcherhez hasonlóan három választást nyert meg zsinórban – a modern politikai élet része, hogy megosztó döntéseket kell hozni, és Margaret Thatcher „kimagasló globális személyiség volt”, aki nemcsak országa politikai viszonyait változtatta meg, hanem a világpolitikát is. Blair szerint Thatcher sok döntése – a szakszervezetekkel, az adózással, a privatizációval kapcsolatban – kiállta az idő próbáját, és a politikai konszenzus részévé vált.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!