hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lélek vagy szellem? - Bibliafordítások Magyarországon

2013. 04. 11.
A hazánkban jelenleg forgalomban lévő, illetve készülő bibliafordítások, fordítói kulisszatitkok, küzdelmek kölcsönösen előremutató megvitatása volt nemrégiben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Vallástörténeti és Bibliai teológiai Tanszéke, a Bölcsészettudományi Kar Hermeneutikai Kutatóközpontja és a Magyar Bibliatársulat Bibliaolvasás és bibliafordítások a mai Magyarországon címmel meghirdetett konferenciájának a témája.

Károli Gáspár fordítása megkerülhetetlen, felülírhatatlan, kiválthatatlan. Nemzetünk életét változtatta meg radikálisan – a reformáció szellemében, mely kontinensek arculatát szabta át. Az Isten Beszéde melletti végtelen elkötelezettség, az a felforgató, forradalmi izzás, amelyben született, más magyar fordításban máig nem lelhető.

Az ünnepélyes, ihletett munkát Károli Gáspár gönci prédikátor és lelkésztársai végezték el röpke három év alatt. Alapjául az eredeti héber és görög szövegeket használták. Mikor a nyomtatás elindult Vizsolyban – innét a Vizsolyi Biblia elnevezés –, még nem volt kész a teljes mű, a kéziratokat laponként, gyalog hordták a diákok a nyomdába. 1590-ben készült el, körülbelül 800 példányban.

Károli munkája óriási hatást gyakorolt a magyar nyelv és irodalom fejlődésére. A 19. század nyelvújításai és a modern kor nyelvi kihívásainak következtében azonban revideálni kellett az inspirált elődöt. Az 1908-ban megjelent munka revizorai alapszövegnek a Károli-Biblia 1608-ban, Szenczi Molnár Albert által készített első javított kiadását, az úgynevezett Hanaui Bibliát tekintették, de felhasználták a maszoretikus héber textust is. Igyekeztek a legszükségesebb és a legminimálisabb változtatásokat eszközölni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!