hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy kicsomagolt
Ártani nem használ

2013. 04. 18.
A piacok megnyugodtak, a forint erősödik Matolcsy György első jegybankelnöki csomagjának ismertetése óta. „Használni nem nagyon fog, de legalább nem árt” – összegezhetőek a mértékadó elemzői vélemények. Hogy akkor mi az értelme? Ezt próbáltuk kideríteni.

Orbán Viktor március elején jelentette be, hogy „jobbkezét”, Matolcsy György addigi nemzetgazdasági minisztert jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, „mert ő a legalkalmasabb” személy a posztra. Matolcsy még kinevezése előtt megígérte, hogy jegybankelnökként azonnal hozzálát a drámaian visszaesett vállalati hitelezés ösztönzéséhez. Arról nem beszélt, hogy a hitelezés visszaesése többek között a kormány unortodox gazdaságpolitikájának, vagyis saját gazdasági miniszteri tevékenységének és a kiszámíthatatlan jogi környezetnek a következménye. 

Az ígéretet tett követte: múlt hét csütörtökön Matolcsy bejelentette, hogy Növekedési Hitel Program néven új stratégiai program elindításáról döntött az MNB Monetáris Tanácsa. Matolcsy azt mondta, a döntés egyhangú volt. Király Júlia, az MNB alelnöke viszont kijelentette: neki például 35 percet adtak a teljes program megismerésére, ezért nem vett részt a döntéshozatalban. Király – a Matolcsy érkezése óta tapasztalt negatív változások elleni tiltakozásul – hétfőn benyújtotta lemondását.

A Növekedési Hitel Program célja döntően a mikro-, kis- és középvállalkozások olcsó hitelhez juttatása. A csomag három pilléren alapul. Az első egy 250 milliárd forintnyi jegybanki keret fejlesztési forgóeszközcélokra, valamint az uniós pályázatokhoz szükséges saját erőhöz. A második pillér egy szintén 250 milliárd forintos keret a vállalkozásoknak de­­vizahitel-kiváltásra és olcsó kölcsönre. A harmadik pillér a hazai pénzügyi rendszer sérülékenységének csökkentésére irányul.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!