hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Motorosok miatt bosszankodik Vona
A legújabb provokáció szálai is a Jobbikhoz vezetnek

2013. 04. 11.
Adj gázt! címmel akartak elhaladni a Dohány utcai zsinagóga mellett magukat nemzetinek nevező motorosok az antifasiszta Élet Menete rendezvény napján, április 21-én. A Népszava, majd az ATV híradásának köszönhetően a provokatív tervből sajtóbotrány lett. Bár a rendőrség eredetileg tudomásul vette a motorosok által bejelentett rendezvényt, a parlament hétfő délutáni ülésén a miniszterelnök közölte: utasította a belügyminisztert, hogy tiltsa meg a motoros vonulást.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok képviselője még aznap kora este megkapta a rendőrség tiltó határozatát, melyben többek közt az áll: „A rendezvény címe félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, s egyben a rémtettek megismétlésére való felhívásként értelmezhető”, továbbá az, hogy a BRFK „a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével” tiltani fogja a felvonulást.
A 2007-ben létrehozott motoros egyesület vezetője kedden közölte, hogy tudomásul veszik a tiltást, ugyanakkor arról próbálta meggyőzni az őt kérdező Heti Válasz munkatársát, hogy eszük ágában nem volt zsidóellenes rendezvényt tartani.

Sőt, Jeszenszky Sándor a sajtót okolta, amiért egy békés felvonulásból antiszemita provokációt, belőlük pedig „náci csürhét” kreált. Jeszenszky azt is állította, hogy az ő álláspontjukat keddig senki nem kérdezte. Ez azonban hazugság, az ATV Híradója már szombaton lehetőséget adott a motorosok képviselőjének a megszólalásra, ám ő nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy az Adj gázt! mottót mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja. Jeszenszky arról is beszélt a Heti Válasznak, hogy ők egy civil szervezet. Ez azonban szintén hazugság, hiszen Jeszenszky a Jobbik XI. kerületi elnöke.

A Heti Válasz mindenesetre úgy biztosított felületet a motoros vezér sunyi magyarázkodásának, hogy közben elfelejtette szembesíteni néhány ténnyel: a lap írásából nem derül ki, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok (NÉM) is részt vettek március 22-én a zsidózás miatt zárt kapussá nyilvánított magyar–román focimeccs ideje alatt a Dózsa György útra szervezett „szurkoláson”, ami a valóságban a „mocskos románok”, „mocskos zsidók” rigmusok skandálásával tarkított gyűlölködés volt. A NÉM tagjai részt vettek tavasszal a „Magyar Élet Menete”nevű antiszemita rendezvényen Veszprémben. Részt vettek a betiltott Gárda Hősök téri avatásán, részt vettek az újvidéki vérengzés miatt elítélt Képíró Sándorért rendezett „istentiszteleten”. Ott voltak a kassai gettóparancsnok, Csatáry László melletti szimpátiatüntetésen, illetve a tiszaeszlári vérvád aktualizálása céljából jelen voltak Solymosi Eszter síremlékének avatásán is. A Heti Válasz cikkéből az sem derült ki, hogy a Jeszenszky szerint „valóban áthallásos”, ám „korántsem bántó” szándékkal kitalált „Adj gázt!” szlogent a német neonáci párt vezére használta a 2011-es tartományi választási kampányban – a plakáton bőrdzsekiben, motoron ülve látható a német pártvezér, Udo Voigt.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!