hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láthatatlan szavazók, hűséges közmédia

2013. 04. 18.
Amikor egy ország hirtelen „előhúz” olyan választópolgárokat, akiknek a személyét valamilyen okból titokban kell tartani, azok érdekes módon mindig a hatalmon lévőkre szavaznak – mondta a Heteknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint a héten elfogadott választási eljárásról szóló törvényben nincsenek megfelelő garanciák a csalás lehetőségével szemben.

Az ellenzék már előre választási csalást vagy legalábbis annak esélyét kiáltja a választási eljárásról szóló törvény napokban elfogadott szabályai miatt. Különösen azt sérelmezik, hogy még a pártok számára sem lesz nyilvános a határon túli magyarok választási névjegyzéke, sőt, a határon túlról szavazók számát sem lehet majd tudni. Megalapozottnak tartja ezeket a félelmeket?

– A garanciák hiánya miatt ez a félelem megalapozott.

A nemzetközi választási megfigyelői tapasztalatok alapján minden esetben, amikor egy ország hirtelen „előhúz” olyan választópolgárokat, akiknek a személyét titokban kell tartani, azok érdekes módon mindig a hatalmon lévőkre szavaznak. Belorussziában, illetve Oroszországban is él az a gyakorlat, amely szerint a zárt katonai körzetben szavazókat titkosítják. Ezekből a körzetekből milliós nagyságrendben érkeznek a regnáló hatalmat erősítő szavazatok. Az ilyen külföldi tapasztalatok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!