hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erőfitogtatás vagy harci készültség
Provokációval ünnepelhetik Kim Ir Szen születésnapját

2013. 04. 11.
Bármikor újabb rakétakísérletet hajthat végre Észak-Korea, miután befejezte az ehhez szükséges előkészületeket – állítják dél-koreai források. A provokációra azért is lehet számítani, mert a sztálinista típusú ország­ban az államalapító születésnapjára készül­nek, amelynek elmaradhatatlan kel­­-léke a katonai erőfitogtatás. Bár szakértők to­vább­ra sem tartanak háborútól, Szöulban megemelték a készültséget, és Japán is lépett: Tokióban három helyen is  légvédelmi rakétákat állítottak készültségbe.

„Termonukleáris háború felé sodródik a Koreai-félszigeten kialakult helyzet” – állt abban az észak-koreai közleményben, amelyet a megszokott stílusban, az állami televízióban olvastak be rendkívüli hírként, és amely arra sürgette a Dél-Koreában tartózkodó külföldi szervezeteket, cégeket és turistákat, hogy dolgozzanak ki menekülési terveket arra az esetre, ha a térségben háború törne ki. Phenjan ugyanis roppant figyelmes: nem akarja, hogy külföldiek is megsérüljenek a harcokban. Múlt pénteken a külképviseletek dolgozóit is figyelmeztették: szerdától nem tudják garantálni a diplomaták biztonságát. Ennek ellenére egyetlen nagykövetség sem jelezte, hogy tervbe vették volna a képviseletek kiürítését.

Washington a kezdeti keményebb reakciók helyett mindenesetre „óvatos üzemmódba” kapcsolt, és minden igyekezettel azon van, hogy lehűtse a felforrósodott helyzetet. A Fehér Ház, a Pentagon és a Külügyminisztérium minden szót vagy lépést megfontol, nehogy olaj legyen a tűzre. Nem küld több hadihajót a térségbe, a rakétakísérleteket felfüggesztették – lefújták többek között a keddre tervezett interkontinentális ballisztikus rakétatesztet is.

Japán sem tart az észak-koreai támadástól, de ők is minden eshetőségre felkészültek. Kedden a hadsereg légvédelmi rakétákat telepített a 30 milliós Tokió belvárosába és a déli Okinava szigetére. Múlt héten pedig rakétaelhárító rendszerrel felszerelt rombolókat vezényelt a Japán-tengerre azzal a paranccsal, hogy lőjenek le minden olyan észak-koreai rakétát, amely a japán szigetek felé tart. Phenjan egyébként egyszer, 1998-ban már átlőtt egy rakétát Japán felett, de az állítólag egy félresikerült fegyverkísérlet volt, nem pedig provokáció.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!