hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 06. 14. (XVII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Adatgate - A nagy testvér újra figyel

Minden idők legnagyobb lehallgatási botrányát robbantotta ki egyesek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség volt technikusa. Edward Snowden titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési módszereiről. Így nyilvánosságra került többek között az is, hogy az NSA olyan globális internetes szolgáltató cégek adatforgalmát is nyomon követi, mint a Google, a Facebook, a Microsoft és a Skype.

Elmosta az árvíz az adakozó kedvet

Az európai segélyszervezetek értetlenül állnak a tény előtt, hogy miközben emberek százezrei veszítették el a vagyonukat és sok száz településen okozott súlyos gondokat a rekordméretű vízáradat, az adakozási kedv messze alulmarad a 2002-es árvíz idején tapasztaltnál. A segítségnyújtásban egyelőre az érintett települések lakossága, a civil szervezetek, valamint hírességek járnak az élen – pedig  a kiszámíthatatlan időjárás miatt még egyáltalán nem biztos, hogy lezárult a válságos helyzet. A katasztrófa sújtotta országok sora egyre bővül.

Szegedről Afrika kapujába

Befejeződött az első budapesti Afrika-fórum, amelyen a kontinens több mint 20 országa képviseltette magát. A rendezvénnyel  Magyarország köszöntötte az ötven éve megalakult Afrikai Uniót, amelynek dél-afrikai elnöke is jelen volt. A fórum vendége volt több olyan magas rangú afrikai politikus, aki személyesen is kötődik Magyarországhoz. A dél-szudáni parlament elnöke a hetvenes években tanult Budapesten, míg a ghánai külügyminiszter asszony hazánkban született. A kontinens egyik legdinamikusabban fejlődő országának diplomáciai vezetője először magyarul idézte fel hazai gyökereit, majd elmondta, hogy szerinte Ghána sikerének egyik kulcsa az, hogy évtizedek óta tudatosan erősítik a felsőoktatást az országban.

Válás orosz módra

Az orosz elnök mutatkozott már meztelen felsőtesttel a médiában, simogatott tigriskölyköt, lovagolt a végtelen tajgán, pecázott és evezett vadvizeken – mindez része volt a róla kialakult képnek. Putyin – a bátor, feketeöves dzsúdós, az orosz James Bond, aki fél kézzel megmenti a csecsen terroristáktól az országot - most megmutatta hétköznapi arcát: harmincéves házasság után hivatalosan is elválik feleségétől, Ludmillától.

Pápai beismerés

Van meleglobbi a Vatikánban, ismerte el Ferenc pápa egy magánbeszélgetésen. A kijelentésre a latin-amerikai szerzeteseket és apácákat tömörítő CLAR szervezet képviselőivel folytatott megbeszélésen került sor, amelynek tartalmát elméletileg nem a nyilvánosságnak szánták, így arról nem készült hangfelvétel. A beszélgetésről beszámoló Reflexión y Liberación című chilei lap a résztvevők elmondása és a CLAR vezetői által készített összefoglaló alapján írta meg beszámolóját, amelyet rövid úton átvett a teljes világsajtó.

Élőlánc és könnygáz Isztambulban

Lapzártánkkor két hete tart Törökországban a környezetvédelmi intézkedések nyomán kirobbant tiltakozássorozat. Könnyen lehet, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy igazi népfelkelés magjait vetette el a kedden indított rendőrségi akcióval. A Gezi park megtisztítására tett kísérlet, amelyben a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta elűzni onnan a hosszú távra berendezkedett tüntetőket, elhúzódó összecsapássá vált, és teljesen váratlanul ért mindenkit, még akkor is, ha senki sem hitte el igazán a miniszterelnök hét eleji felajánlását, mely szerint hajlandó tárgyalni a demonstrálók vezetőivel.

Belföld

Az árnyas Duna titkai

Az elmúlt bő évtized árvizei kapcsán védekezésre és kártalanításra fordított mintegy 400 milliárd forintból meg lehetett volna oldani, hogy a jelenlegihez hasonló árhullámok jóval „stresszmentesebben” vonuljanak le, és ne a polgári összefogáson múljon a katasztrófák elkerülése. Vízügyi fejlesztésekkel a jövő árvízi kiadásait is radikálisan csökkenteni lehetne – 2010 óta azonban megakadtak az ilyen jellegű beruházások, a kormány pedig kettévágta a vízügyi szolgálatot. A paradigmaváltást jelzi az is, hogy Orbán Viktor nem vízügyi szakemberrel, hanem Bakondi György katasztrófavédelmi vezetővel közösen védte az országot a gátakon.

Az idő letelt, Volner hallgat

Dokumentumokkal alátámasztott cáfolatot ígért Volner János Jobbik-alelnök fantommá vált egykori cégei kapcsán, ám úgy tűnik, ezzel ugyanúgy adós marad, mint a nevezett vállalkozások a közterhek megfizetésével. Időközben viszont újabb beszédes adatok kerültek elő.

Hitesek a gáton

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata 25 településen 2400 önkéntessel és csaknem 4 ezer adag étel kiosztásával vette ki részét az árvízi védekezésből a Duna teljes hazai szakaszán. Gyorsreagálású egységeik fél-egy órával a riasztást követően érkeztek a helyszínekre, és a sztenderd feladatok mellett hol homokot szereztek a zsáktöltéshez, vagy éppen iskolabuszukat áldozták be a zsákhordásra. Ha ellátás kellett, főztek és szendvicseket gyártottak. Megetették a rendőrt, a tűz­oltót, a katonát, a civilt és a hiva­talnokot, a miniszterelnököt, de a hatvannégy vármegyéseket is.

Segítség helyett stigma

A magyar drogpolitikát Európa legszigorúbb változataként emlegetik, amely szembemegy az enyhülő nemzetközi trendekkel. Bírálók szerint a kormány politikai és nem szakmai szempontokat követve erősíti a húszezer drogfüggővel szembeni előítéletet az egymillió alkoholista országában.

Barátok közt - Fecseg a felszín, lázad a mély

Miközben a Fidesz-kommunikáció csúcsra járatta az árvízi PR-t, addig a baloldalon egymásnak estek a politikusok. Vadai Ágnes azért vágta bele képletesen szólva a nagykést Juhász Péterbe, mert ő szerinte egyenlőségjelet tett Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közé. Az MSZP szóvivője pedig egy posztjában Bajnai Gordont cikizte, majd elnézést kért ezért. A piszlicsárénak tűnő beszólások az ellenzéki erők közötti mély, akár megoldhatatlannak tűnő nézeteltérésnek a jelei lehetnek.

Orbán Viktor: A Dunánál

„Orbán Viktor árvízi tevékenysége politikai szempontból hatékony.” „Túljátszotta a tragédiát, az emberek tudják, hogy nem ért a vízügyhöz.”

Hit és értékek

Luther, a keresztényüldöző

Luther Márton az újkor egyik olyan történelem-formáló személyisége, akinek hatása napjainkig számottevő. Munkássága azonban nem mentes az ellentmondásoktól. Éppen ezért fontos megvizsgálni, hogy hatalmas és szerteágazó életművéből mi az, ami maradandó értéket képvisel és mi az, ami a kereszténység jövője, az egyházi megújulás szempontjából nem vállalható. Sorozatunk előző részeiben a reformátor antiszemita műveit és azok korabeli fogadtatását tekintettük át. A most következő írás Luther Márton keresztény hittársai és a tőle független anabaptista reformmozgalom felé tanúsított magatartását vizsgálja.

HÁTTÉR

Börtönből a Fehér Házba

Frederick Douglass az egyik legismertebb afroamerikai aktivista az USA történelmében. Népszerű író, lapszerkesztő, politikus, a női emancipáció lelkes támogatója, sikeres szónok, és nem mellesleg az elnök barátja volt karrierje csúcsán. A hírnévhez vezető út azonban hosszúnak bizonyult.

Lagzi Lajcsi majdnem belehalt a fényevésbe

Egy magát Shine mesternek nevező sarlatán hatására heteken keresztül fénnyel próbált táplálkozni Galambos Lajos – vagyis Lagzi Lajcsi -, a kísérletnek azonban majdnem tragikus vége lett. A magát orvosnak kiadó férfi állt kapcsolatban azzal az agárdi házaspárral is, akiknek a kisbabája halt meg, mert állítólag fénnyel akarták táplálni. A mulatós zene királya – szégyen, nem szégyen – részletesen elmesélte saját sztoriját annak érdekében, hogy mással mindez ne történhessen meg.

Sarkalatos trükkök

Kim Lane Scheppele professzor igazán nem vádolható azzal, hogy késlekedve reagál a magyar alkotmányossággal kapcsolatos politikai fejleményekre. Már eddig is több ízben alaposan górcső alá vette mindazokat a törvényi változtatásokat, amelyeket a kormány az utóbbi években bevezetett, ezúttal azonban kivételes gyorsasággal elemezte az ötödik alkotmánymódosítás tervezetét. Mint ismeretes, Martonyi János külügyminiszter múlt pénteken jelentette be, hogy megküldték Brüsszelbe az Európai Unió Bizottságának kifogásaira válaszoló levelet; Scheppele pedig Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász New York Times-beli blogjában már hétfőn közzétette elemzését erről a javaslatról. Amely véleménye szerint csak azért született, hogy elébe menjen a Tavares-jelentésről és a Velencei Bizottság vizsgálatáról nemsokára esedékes brüsszeli és strasbourgi vitáknak, és jelezze Orbánék együttműködési szándékát az európai fórumokkal. A princetoni jogtudós azonban úgy véli, ez a készségesség csupán látszat; a magyar kormány kizárólag a Bizottság három témát érintő bírálatával hajlandó foglalkozni, és nyilvánvalóan megpróbálja elkerülni, hogy az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács napirendjére tűzött, átfogó jelentésekről is tárgyalnia kelljen.

A legjobbaknak két hét Párizs

A franciák fővárosa egyike a négy nagy Grand Slam teniszrandevúnak. 127-127 egyes mérkőzésre kerül itt sor az urak és a hölgyek között, ahol a teniszezők megkísérelnek mindent megtenni azért, hogy az első két forduló után ne kelljen „szerény” keresményükből repülőjegyre költeni. Az első fordulóért csupán 21 ezer euró (6,3 millió Ft) az elismerés, azoknak viszont, akik még a második hét végén is szívhatják a Roland Garros salakporos levegőjét, már 1 millió 500 ezer euró dukál (450 millió Ft).

Az unió a medvékkel van

A turistaszezon egy másik időszakot is elindít Erdélyben: a medvetámadásokét. Alig tavaszodott ki a Hargitán, már két pásztorra támadt rá Bélbor térségében egy medve, egyikük súlyos sérülésekkel el tudott menekülni, a másikat holtan találták meg. A gyilkos medvét azóta hosszas bürokratikus huzavona után kilőtték ugyan, de az elmúlt évek egyre sűrűsödő támadásai bizonyítják, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó. A támadás kiváltó oka mindegyik esetben más, azonban a szakemberek egybehangzóan állítják: ökológiai változások állnak a nemegyszer halálos ember-állat találkozók hátterében.

Termálvíz-szabályozás a lobbik árnyékában

Amit a kertészek lobbija egy évtized alatt sem tudott elérni, azt most a kormány egy huszárvágással, részben önmagának ellentmondva megoldotta: a jövőben nem lesz kötelező az energetikai célra használt termálvíz visszasajtolása. Információink szerint a szakmán belül két magyarázat kering ezzel kapcsolatban: az egyik úgy tudja, hogy egy nagyberuházó nagyon sok pénzt takarított meg a törvénymódosítással; a másik alapján az olajipar így könnyebben értékesítheti külföldi befektetőknek használaton kívüli olaj- és termálvízkútjait.

A kétfarkú kutyáktól a dühöngő szörnyekig

Örök élet, ingyen sör, a fagyos fjordok között lágyan ringó pálmafák az izlandi tengerparton – néhány kiragadott programpont a politikai pártok között világszerte gombamód szaporodó viccpártok kampányígéreteiből. A Hetek több ilyen speciális „protest pártot” is megkeresett, amelyek elmondták: bár ígéreteik első olvasatra abszurdnak tűnnek, ha mégis megválasztják őket, várhatóan pont annyi fog megvalósulni belőlük, mint a „hagyományos” vagy „nagy” pártok ígéreteiből. Semmi.

Éllovasból sereghajtó

A rendszerváltás utáni Magyarország felzárkózási kísérletének kudarcát az jelenti, hogy a kétezres évtizedben tévútra került a kormányzás. A jelenlegi kormány történelmi esélyt kapott arra, hogy megfelelő többség birtokában végrehajtsa a fejlődéshez szükséges érdemi reformokat, de nem tudott élni a lehetőséggel – derül ki Kolosi Tamás szociológussal folytatott beszélgetésünkből. A TÁRKI elnöke nem túl hízelgő képet fest az értelmiségről, amely a rendszerváltás irányítójaként adós maradt a reformokkal, majd az ezredforduló után a társadalom szélsőséges megosztásában is tevékeny szerepet vállalt.

KÁVÉSZÜNET

Ne spóroljunk a látásunkon!

Napjainkban már szinte minden második ember visel szemüveget. Vannak, akik állandóan, és vannak, akik csak olvasáshoz vagy munkavégzéshez. A professzionális szemvizsgálatoknak rendkívüli jelentősége van a különböző fénytörési hibák korai felismerésében. Az emberek jelentős része nem ismeri fel, hogy a szem egészségének megőrzésére, a látásromlásra éppen úgy fontos figyelni, mint például a fogaink egészségére.

10 ok, amiért Horvátországot fogod választani

1. A legközelebbi tenger, és autóval is könnyedén megközelíthető

Hogy ne legyen rémálom a vakáció

Biztonságos életmód sorozatunkban, amelyet az áldozattá válás elkerülése érdekében indítottunk, elsőként a nyaralás biztonságának szinte kötelező lépéseivel foglalkozunk. A nyári pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás, az élménygyűjtések és a családi kapcsolatok megerősödésének ideje. Sajnos nem ritka, hogy a régóta tervezgetett, költséges nyaralás minden áldását szétzúzza egy nem várt baleset vagy bűncselekmény. Ezek azonban zömében megelőzhetőek abban az esetben, ha a nyaralás tervezési fázisában megkeressük és figyelembe vesszük a megismerhető veszélyforrásokat.

TW STEEL Nagy a Nagyok Között

Közel két éve került be a köztudatba Magyarországon ennek a különleges óramárkának a neve. Addig legfeljebb csak a „száguldó cirkusz”-ban, a Forma 1-es futamokon tűnt fel a Renault, majd a Lotus-Renault (ma Lotus F1 Team) versenyautókon a márkajel. De ki tudja, hogy itthon ismerte-e valaki is, miről szól a felirat a két pont alatt: TW Steel.

A természet élménytára

2012. április 27-én adták át Magyarország legnagyobb ökoturisztikai látogatóközpontját, a Tisza-tó zászlóshajójának számító Tisza-tavi Ökocentrumot, amelyet tavaly – a működés első nyolc hónapjában – a várakozásoknál is jóval többen, mintegy 155 ezren kerestek fel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!