hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtönből a Fehér Házba
Egy fekete rabszolga rendkívüli története

2016. 04. 14.
Frederick Douglass az egyik legismertebb afroamerikai aktivista az USA történelmében. Népszerű író, lapszerkesztő, politikus, a női emancipáció lelkes támogatója, sikeres szónok, és nem mellesleg az elnök barátja volt karrierje csúcsán. A hírnévhez vezető út azonban hosszúnak bizonyult.

Frederick Douglass a marylandi Tuckahoe településen látta meg a napvilágot egy ültetvényes rabszolganő gyermekeként. „Nem tudom, pontosan hány éves vagyok, soha nem láttam semmilyen hivatalos dokumentumot, ami erről tanúskodna. A rabszolgák nagy része körülbelül annyit tud életkoráról, mint amennyit egy ló tud a sajátjáról, és tudtommal éppen ez a legtöbb gazda vágya: tudatlanságban tartani a rabszolgákat. Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan rabszolgával, aki tudta, mikor van a születésnapja” – írja memoárjában.

A kis Frederick apját sem ismerte. Anyjával, egy különösen sötét bőrű nővel egész életében négy vagy öt alkalommal találkozott, a marylandi szokások szerint ugyanis tizenkét hónapos koruk előtt a fekete gyerme­ke­ket elszakították szüleiktől, és egy idős, már munkaképtelen asszony gondjaira bízták őket. A szóbeszéd szerint Douglass apja maga a fehér ültetvényes gazda volt, de biztos információt erről – akárcsak életkoráról – soha nem sikerült szereznie.

Életkörülményei következtében igen hamar szembesült az emberi kegyetlenséggel és brutalitással. Szülői szeretet helyett durva, véres jeleneteknek volt szem- és fültanúja. Egyik legmegrázóbb gyerekkori élménye volt, amikor megkötözött és meztelenre vetkőztetett nagynénjét a szeme láttára korbácsolták véresre.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!