hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éllovasból sereghajtó
Kolosi Tamás, a TÁRKI alapító-elnöke az elszabotált rendszerváltásról

2013. 06. 25.
A rendszerváltás utáni Magyarország felzárkózási kísérletének kudarcát az jelenti, hogy a kétezres évtizedben tévútra került a kormányzás. A jelenlegi kormány történelmi esélyt kapott arra, hogy megfelelő többség birtokában végrehajtsa a fejlődéshez szükséges érdemi reformokat, de nem tudott élni a lehetőséggel – derül ki Kolosi Tamás szociológussal folytatott beszélgetésünkből. A TÁRKI elnöke nem túl hízelgő képet fest az értelmiségről, amely a rendszerváltás irányítójaként adós maradt a reformokkal, majd az ezredforduló után a társadalom szélsőséges megosztásában is tevékeny szerepet vállalt.

Azt állítják legfrissebb, Társadalmi riport című kötetük elején, hogy Magyarország sokadik, rendszerváltás utáni kitörési-felzárkózási kísérlete is kudarcba fulladt. Ezt ma már ilyen kategorikusan ki lehet jelenteni?

– A legutóbbi kötetünk fókuszában az állt, hogy mi lehet az oka annak, hogy Magyarország, amely a rendszerváltás kezdeti időszakában a közép-kelet-európai régió országai közt éllovasnak számított, mára sereghajtóvá vált. Erre próbáltunk Tóth István György kollegámmal magyarázatot keresni, és ennek kapcsán hosszabb távú társadalomfejlődési perspektívákat is vizsgálni. Magyarországon az elmúlt 50-60 év modernizációs kísérletei lényegében kudarcba fulladtak. Ebben szerepet játszottak több évszázados történelmi tényezők is, de ennél sokkal jelentősebbnek tartjuk azt, hogy maga a rendszerváltás eleve egy olyan békés átmenet volt, amelyben az irányító szerepet betöltő értelmiség megkötött bizonyos fajta kompromisszumokat, melyeknek árát ma kell megfizetnünk.

Milyen kompromisszumokra gondol?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!