hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élőlánc és könnygáz Isztambulban
A lázadás magjai

2013. 06. 25.
Lapzártánkkor két hete tart Törökországban a környezetvédelmi intézkedések nyomán kirobbant tiltakozássorozat. Könnyen lehet, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy igazi népfelkelés magjait vetette el a kedden indított rendőrségi akcióval. A Gezi park megtisztítására tett kísérlet, amelyben a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta elűzni onnan a hosszú távra berendezkedett tüntetőket, elhúzódó összecsapássá vált, és teljesen váratlanul ért mindenkit, még akkor is, ha senki sem hitte el igazán a miniszterelnök hét eleji felajánlását, mely szerint hajlandó tárgyalni a demonstrálók vezetőivel.

Újabb és újabb élőláncot alkottak a tüntetők a Gezi park körül a rendőrségi „villámakció” elhárítására. Az összecsapások súlyosbodása a tüntetők szerint annak is köszönhető, hogy a rendőrség szándékosan szabotőröket küldött soraik közé, akik Molotov-koktélokkal és kövekkel támadtak a rendőrökre. A Twitteren és a Facebookon terjedő fotókon az látszik, hogy ezek a provokatőrök rendőrségi adóvevőket tartanak a kezükben. A rendőrségi akcióból is úgy tűnik, hogy mindenképpen erőszakos beavatkozásra készültek, annak ellenére, hogy rendszeresen megafonokkal szólították fel a tüntetőket az elvonulásra. A helyszínről tudósító riporterek szerint viszont rögtön ez után figyelmeztetés nélkül bevetették a vízágyúkat és a könnygázt a tömeggel szemben.
Egy szemtanú szerint a rendőrség beavatkozása teljességgel aránytalan volt: „Ahogy igyekeztek megtisztítani a területet, közelről, öt-hat méterről tüzeltek az emberekre gumilövedékekkel és vízágyúval” – mondta el a BBC-nek Murat.
Kedden, a hajnali órákban nagy mennyiségű könnygázt vetettek be, és páncélozott járművekkel, valamint vízágyúkkal vonultak fel, amelyek a későbbi összecsapásokban szinte vadásztak a tüntetőkre. Úgy tűnik, ezúttal a hatóságok addig nyomulnak előre, amíg teljesen el nem űznek minden tüntetőt, akik még szerda hajnalban is kitartottak a parkban és a Taksim téren. Kedden este Recep
Tayyip Erdogan a török televízióban bejelentette: „Akik folytatni akarják, azoknak üzenem, hogy vége.” A tüntetők azonban kitartanak, még mindig folyamatos az élőlánc a park körül. A Spiegel Online helyszíni tudósítója szerint a rendőrségi támadások közötti szünetekben rendet tettek a táborukban, főztek egy teát, és rettegve várják az újabb támadást. Ankara kormányzója felszólította a fiatalok szüleit, hogy hívják haza a „gyerekeket”, mert túl veszélyes a helyszínen tartózkodni, viszont a rendőrségi brutalitással kapcsolatos vádakat a hatóságok elhárították.  
A május 31-én indult demonstráció, amely a környezetvédők tüntetése elleni túlzott kormányzati fellépéssel kezdődött, egyre nagyobb méreteket ölt (Török tavasz. Hetek, 2013. június 7.). Ha ezrek tüntetnek Erdogan mellett a reptéren, tízezrek tüntetnek ellene a Taksim téren és országszerte. A tüntetések Isztambul és a főváros, Ankara mellett, bár kisebb mértékben, más városokra is kiterjedtek. A miniszterelnök a hét elején – taktikai okokból – minimális nyitottságot mutatott a tüntetők meghallgatására. A tervek szerint Erdogan egy színésznőből, egy énekesből és egy íróból álló csoporttal folytat megbeszélést szerdán, akik reményei szerint közvetíthetnek a tiltakozókkal való tárgyalásokban.  A tüntetők képviselői azonban a BBC-nek azt nyilatkozták, hogy a miniszterelnök részéről semmiféle közeledésről nem tudnak, de nem is kívánnak tárgyalni Erdogannal, és nem ismernek el semmiféle csoportot, amely az ő nevükben folytat megbeszéléseket a miniszterelnökkel.
A tárgyalási készség bejelentése meglepő volt annak fényében, hogy egy nappal korábban Erdogan kijelentette: vége van a türelemnek, és a tüntetők „megfizetik majd ennek az árát”. A tüntetők főhadiszállásának felszámolása mellett párhuzamosan más „tisztogató” akciók is megindultak, azt bizonyítva, hogy kritikusai nem alaptalanul vádolják azzal, hogy autoriter módszerekkel igyekszik minden ellenállást elfojtani saját, iszlám alapokon nyugvó uralmával szemben. A kedd esti rendőrségi akció mellett ugyanis vidéken újabb tizenhárom személyt tartóztattak le, akik a Twitteren keresztül tájékoztatták a világot az eseményekről. A letartóztatott személyeket azzal vádolják, hogy nyugtalanságot gerjesztettek, és támadásokat
koordináltak a rendőrségi erők ellen. A tüntetők mellett húsz ügyvéd is a börtönben végezte, akik korábban nyíltan kritizálni merték a kormányt.
A török Emberi Jogi Alapítvány adatai szerint az országszerte kirobbant tüntetéssorozatban mindeddig négyen (köztük egy rendőr) vesztették életüket, és több mint ötezer személyt láttak el sérülések, illetve a könnygáz hatása miatt, valamint hatszáz rendőr is megsérült az összecsapások során. A rendőrségi beavatkozásokat a külföldi közösség is bírálja, mindenekelőtt a könnygáz bevetése miatt. Mindenesetre Erdogan elégedett a hatósági beavatkozással – kedden a parlamentben hivatalosan is megköszönte a rendőrség vezetőinek az eddigi hatékony munkájukat. Ugyanebben a beszédben azt is kifejtette, hogy a tüntetések célja Törökországot gazdaságilag térdre kényszeríteni a befektetők elriasztásával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!