hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az unió a medvékkel van
Környezetvédők és vadászok csatája Erdélyben

2013. 06. 20.
A turistaszezon egy másik időszakot is elindít Erdélyben: a medvetámadásokét. Alig tavaszodott ki a Hargitán, már két pásztorra támadt rá Bélbor térségében egy medve, egyikük súlyos sérülésekkel el tudott menekülni, a másikat holtan találták meg. A gyilkos medvét azóta hosszas bürokratikus huzavona után kilőtték ugyan, de az elmúlt évek egyre sűrűsödő támadásai bizonyítják, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó. A támadás kiváltó oka mindegyik esetben más, azonban a szakemberek egybehangzóan állítják: ökológiai változások állnak a nemegyszer halálos ember-állat találkozók hátterében.

Medve támadt két pásztorra idén áprilisban a Hargita megyei Bélbor térségében. Az egyik pász­tor meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett. A hatóságokat a sebesült 49 éves pásztor riasztotta, akinek sikerült kiszabadulnia a vadállat karmai közül. A férfit súlyos mellkasi sérülésekkel és eltört karral szállították a maroshévízi kórházba, ahol megműtötték, így túlélte a szörnyű találkozást – mesélte lapunknak az idei első medvetámadás részleteit Ferenczi István háromszéki vadász.

Az elmúlt három évben ez volt a negyedik halálos kimenetelű medvetámadás, de a hatóságok nem hozhatnak egyértelmű döntést a medvék kilövésével kapcsolatban, mert a környezetvédők az uniós szabályokra hivatkozva rendre enyhítenek a törvényi szigoron – mondta a vadász.

Pedig egyedül Romániában több medve él, mint Európa többi országában együttvéve, számukat jelenleg hatezerre becsülik. A szakemberek szerint a medveállomány már másfélszer akkora, mint ahány állatnak természetes életteret tudnának biztosítani az egyre fogyatkozó erdők. Mivel a medve védett állat, egy-egy példány kilövését csak a minisztérium engedélyezheti – mondta el a Heteknek Kovács Áron biológus, etológus. Természetesen, amikor ilyen súlyos esettel áll szemben a minisztérium, akkor gyorsított eljárásban akár utólag is engedélyezi az állat lelövését, de ez csak kivételes esetekben lehetséges – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!