hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adatgate - A nagy testvér újra figyel

2013. 06. 13.
Minden idők legnagyobb lehallgatási botrányát robbantotta ki egyesek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség volt technikusa. Edward Snowden titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési módszereiről. Így nyilvánosságra került többek között az is, hogy az NSA olyan globális internetes szolgáltató cégek adatforgalmát is nyomon követi, mint a Google, a Facebook, a Microsoft és a Skype.

Lakás Hawaiin, stabil karrier, 200 ezer dollár körüli éves fizetés, barátnő – a 29 éves Edward Snowden ezekről mondott le, amikor úgy döntött, hogy kitálal a nagyvilágnak arról a „masszív megfigyelőgépezetről”, amelyet az amerikai kormányzat működtet. Mint fogalmazott: „Nem akar olyan világban élni, ahol mindent rögzítenek.”

Snowden csaknem egy évtizedig dolgozott a hírszerzés világában. 2003-ban eredetileg a hadseregbe jelentkezett, és a Különleges Erők kiképzési programjához csatlakozott, mert az iraki háborúban akart harcolni, elmondása szerint azért, hogy embereket szabadítson fel az elnyomás alól. A képzés során viszont baleset érte, amelyben mindkét lábát eltörte, így a program véget ért a számára. Ezt követően kezdett dolgozni a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik létesítményénél, a Maryland Egyetem közelében, biztonsági őrként. Innen a Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) került, ahol az IT biztonsági szakterületén dolgozott. Karrierje egyenesen ívelt fölfelé: 2007-ben a CIA a tengerentúlra, Genfbe helyezte, diplomáciai védettséggel, ahol a számítógép-hálózat biztonságának fenntartása volt a feladata, majd kiküldetésben volt Japánban is. Az utóbbi három hónapban pedig a Booz Allen Hamilton stratégiai és technológiai konzultációs nagyvállalatnak dolgozott Hawaiin, amelynek megrendelői szinte kizárólag az amerikai kormányzati szervek.

Snowden elmondása szerint főként genfi tapasztalatai ábrándították ki az amerikai kormányzatból és a titkos­-szolgálatból. A The Guardian nevű brit lapnak konkrét esettel illusztrálta, hogyan szerveztek be CIA-ügynökök egy svájci bankárt, hogy titkos banki információkhoz jussanak hozzá. Az amerikai titkosszolgálat emberei leitatták, majd rávették, hogy üljön ittasan a volán mögé. Amikor a rendőrök emiatt letartóztatták, az ügynökök segítséget ajánlottak neki, cserébe azért, hogy informátoruk lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!