hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A természet élménytára

2013. 06. 20.
2012. április 27-én adták át Magyarország legnagyobb ökoturisztikai látogatóközpontját, a Tisza-tó zászlóshajójának számító Tisza-tavi Ökocentrumot, amelyet tavaly – a működés első nyolc hónapjában – a várakozásoknál is jóval többen, mintegy 155 ezren kerestek fel.

A projekt az Európai Unió és a magyar kormány támogatása mellett az Észak-Magyarországi Operatív Program turisztikai attrakciófejlesztési pályázata révén, 2,2 milliárd forint összköltségű beruházás keretén belül valósult meg, közvetlen munkalehetőséget biztosítva 30 főnek. Ez a különleges élményközpont eddig nem látott formában mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.

Tisza-tavi Ökocentrum – A természet élménytára! Fő mondanivalója, hogy a jövő egyetlen, hosszú távon járható, „fenntartható” útja, ha az ember és az őt körülvevő élővilág között harmonikus együttműködés, együttélés alakul ki és működik. Egy hely, amely alkalmas arra, hogy bemutassuk, hogy ez az együttműködés, együttélés ember és természet között LEHETSÉGES, valamint egy hely, ahol az ember tiszteleghet, „meghajolhat” a természet értékei és „alkotásai” előtt, ahol az ember elkötelezettséggel és felelősséggel „visszaadhat” valamit abból, amit a természettől az évezredek során „elvett”. A legnagyobb édesvizű akváriumrendszer Európában, amely a Tisza csodálatos élővilágát tárja elénk. Olyan élményben lehet részünk, mintha a víz mélyén sétálnánk. A forrástól a patak mentén haladva „merülünk le” a tó vize alá, miközben a körülöttünk és a fejünk felett úszkáló halak látványában gyönyörködünk. Az épület 1 millió literes belső akváriumrendszerében, az állatkert külső 1,3 millió literes tórendszerében és kifutóiban hazánk élővilágának őshonos fajaival ismerkedhetnek a látogatók. Több mint 50 féle hal, vízimadarak, különleges emlősök, hüllők, kétéltűek, sőt gerinctelenek és mikroszkopikus lények ismerhetők meg itt testközelből, természetes körülmények között. Az édesvizű akváriumrendszer nem pusztán azért egyedülálló, mert a legnagyobb! Koncepciójában és technikai megvalósításában is különleges a forrástól a tómeder aljáig minden szakaszt bemutató létesítmény, benne az akril alagút, amelynek falán át torzításmentesen élvezhető a látvány, ahogy a vizák – az egykoron hazánkban élt halóriás – kétméteresre is megnövő példányai átúsznak a látogatók feje felett.

A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz felfedezőútra, ahol a fordított világítási programnak köszönhetően láthatjuk, amint vadászni indulnak az unkák, gőték és szalamandrák. Egy látványos, „járható” térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat, vagy felmehetünk a 30 méter magas kilátótoronyba, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre. Kicsiknek, nagyoknak, családnak, csoportnak ajánlják a 3D mozit – amelyben napközben egy 12 perces „csónaktúrát” tehetnek a tavon, míg a hétvégi estéken mozifilmeket vetítenek. Keressék fel a Makrovilág – Földinfó termet, ahol az apró vízi lények világa tárul fel, vagy az Elvarázsolt Vízivilág nevű tematikus játékszobát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!