hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barátok közt - Fecseg a felszín, lázad a mély

2013. 06. 25.
Miközben a Fidesz-kommunikáció csúcsra járatta az árvízi PR-t, addig a baloldalon egymásnak estek a politikusok. Vadai Ágnes azért vágta bele képletesen szólva a nagykést Juhász Péterbe, mert ő szerinte egyenlőségjelet tett Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közé. Az MSZP szóvivője pedig egy posztjában Bajnai Gordont cikizte, majd elnézést kért ezért. A piszlicsárénak tűnő beszólások az ellenzéki erők közötti mély, akár megoldhatatlannak tűnő nézeteltérésnek a jelei lehetnek.

Az árvízveszély legkritikusabb óráiban hozta nyilvánosságra Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa Bajnai Gordonnak írott nyílt levelét, melyben a volt miniszterelnököt arra kérte, hogy álljon ki Gyurcsány mellett. Az akciót Juhász Péter, az Együtt 2014 politikai mozgalom egyik társelnöke (három van ilyen) generálta az által, hogy a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott, miszerint: „Orbán Viktor... gyakorlatilag megszüntette a demokráciát Magyarországon, és szimbólumává vált egy elnyomó rendszernek, a párja ilyen értelemben Gyurcsány Ferenc...” A másik kifogásolt mondat szerint Juhász azt állította: „Gyurcsány Ferenc szimbolizálja Orbán Viktor mellett azt a romlott politikát, ...ahol gyakorlatilag egy maffia tartja kézben az országot...”  A politikusasszony azt írta a nyílt levelében, hogy mindeddig megpróbáltak ellenállni a kísértésnek, hogy nyilvános vitát folytassanak az Együtt jó néhány igaztalan, bántó mondatáról, de ez most nem egyszerű szurkapiszka, hanem perdöntő morális, politikai kérdés.   
Vadai arra a kérdésünkre, hogy miért éppen az árvíz idején kellett ezt a konfliktust nyilvánosságra hozni, azt mondta: a Hír Tv már napok óta keresett, hogy mi a véleményem ezekkel a kijelentésekkel kapcsolatban, és elérkezettnek láttam az időt, hogy ezeket az ellenzéki összefogást meghatározó kérdéseket tisztázzuk. Azon további kérdésünkre, hogy nem tart-e attól, hogy míg a Fidesz úgy jelenik meg a közvélemény előtt, mint akik megoldják az emberek hétköznapi problémáit (lásd árvíz), addig a levele azt mutatja, hogy az ellenzék csak marakodni tud, a baloldal nemhogy az országot, magát sem képes megszervezni, Vadai azt válaszolta: a lényeges dilemmákat nem lehet szőnyeg alá söpörni. Szerinte Orbán túljátszotta a szerepét, inkább akadálya volt az árvízi védekezésnek, mintsem előmozdítója, az ellenzéki összefogás pedig ettől független ügy.    
Vadai egyébként azért fordult egyenesen Bajnai Gordonhoz – és nem négyszemközt próbálta tisztázni a verdiktet Juhásszal –, mert a volt miniszterelnök szimbolizálja az Együtt 2014 politikai mozgalmat, ő a főnöke Juhásznak. Aki pedig nem egy szimpla tagja a mozgalomnak, hanem társelnöke az Együtt 2014-nek. „Juhász Péter átlépett egy olyan szintet, amire már nem neki, hanem a főnökének kellett válaszolnia. Különösen azért, mert szerintünk egy ellenzéki közös lista és közös ellenzéki egyéni jelöltek jelenthetik az esélyt Orbán Viktor rezsimjének leváltásához, azaz a korszakváltáshoz. Ehhez viszont kell Gyurcsány Ferenc” – fogalmazott a Heteknek Vadai Ágnes.
Bajnai Gordon egyébként közleményt adott ki, miszerint már a politikába való visszatérése előtt, amerikai vendégprofesszorkodása idején szolidaritásáról biztosította a hivatali elődjét, akivel szemben – az ügyészség felhasználásával – épp politikai leszámolásra készült a rezsim. Mindezt megerősítette október 23-i, tavaly decemberi beszédében is. Ugyanakkor a szervezet szerint tény: „Gyurcsány Ferenc idei, május elsejei beszédét – és az azt követő nyilatkozatait – kommentálva Bajnai Gordon arra is figyelmeztetett, hogy a 2006 őszi rendőri túlkapások kritikátlan megvédése, illetve a kettős állampolgárságról szóló népszavazás tanulságainak figyelmen kívül hagyása ellentétes a korszakváltás programjával, amelyet maga, és az általa vezetett Együtt–PM Szövetség nevében sem tud elfogadni.”
A közleményében azt is leszögezte: „A mögöttünk hagyott időszak minden kormányához lehet kérdőjelet tenni, de nem lehet közéjük egyenlőségjelet tenni. Nem lehet őket összemosni.”
Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke lapunknak elmondta, hogy annyiban hibásnak tartja önmagát a nyilvánosság előtt zajló purparléért, hogy pontatlanul és sietve fogalmazott, noha tisztában volt vele, hogy a Fidesz tévéje, a Hír Tv utazik arra, hogy feszültségeket keltsen az ellenzéki erők között. Úgy érzi, személyesen rá is utaznak, mert sok esetben ugyan szókimondó módon, de nem teljesen átgondolt módon nyilatkozik. Most is ez történt. „Azt magyaráztam, hogy miért nem szeretnék egy táborban lenni Gyurcsány Ferenccel, és azt is próbáltam érthetővé tenni, hogy Gyurcsányt ugyanúgy egy rossz korszak és egy rossz rendszer szimbólumának tartom, mint magát Orbán Viktort” – próbálta a Heteknek is elmagyarázni Juhász, hogy milyen érvelés hozta őt ebbe a helyzetbe.  Szerinte – folytatta az Együtt 2014 társelnöke – azért sem egyforma Gyurcsány és Orbán, mert a DK elnöke – akkor még az MSZP pártelnök-miniszterelnökeként – egy pillanatra sem akarta a jogállamot szisztematikusan lebontani, és nem központosította a korrupciót, mint ahogy azt ma a Fidesz teszi. Ennek ellenére fenntartásai vannak Gyurcsánnyal szemben, mert az ő kormányzati időszakában is jelentős volt a korrupció a politikában, másrészt a 2006-os események általa történő kezelését ma sem tartja demokratikusnak. „Amikor kiderült, hogy szisztematikusan hazudott és ezzel kapcsolatban saját hangon lebukott, akkor, ha demokrata, lemondott volna. Másrészt a 2006-os utcai demonstrációk során történtek túlkapások, amit személyesen láttam. Akkor jogvédőként dolgoztam, több barátomat ártatlanul tartották 10 napig fogva. Nem azokról beszélek, akik törtek-zúztak, hanem ártatlan járókelőkről. 2006 máig nincs elrendezve!” – fogalmazott Juhász Péter, aki hozzátette: „túl sarkosan fogalmaztam, mert Gyurcsány tényleg nem egyenlő Orbánnal, de tömegeknek vele szemben jogos, akceptálható fenntartásai vannak. Erről próbáltam beszélni, és arra az egyszerű kérdésre, hogy Gyurcsánnyal, vagy nélküle, csak így lehet választ adni.”
Juhász szerint egyébként kárt okoz a demokratikus erőknek, hogy az ellenzéki politikusok széthúzását a köz- és jobboldali média az árvíz idején hangzatosan tudta sulykolni, amihez elismeri, hogy nem szándékoltan, de ő is hozzájárult. Mint mondta: a jövőben pontosabban igyekszik fogalmazni.

Török Zsolt esete egy kamuhírrel

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a hétvégén a Face­bookon értékelte a baloldali összefogást és pártja politikusainak csütörtöki árvízi védekezését. Eközben egy, utólag egyértelműen téves Index cikkre utalva azt írta, hogy voltak olyan ellenzéki politikusok, akik csak fél órát lapátoltak. Ez a cikk Bajnai Gordonról szól, amit az említett portál korrigált is. Hétfőn Török Zsolt ugyancsak a Facebookon kért elnézést Bajnai Gordontól a korábbi bejegyzése miatt. Mint írta: „Tegnapelőtt arról írtam, hogy az egyik párt vezetőjét kiröhögték, mert csak fél órát állt be lapátolni, majd a fényképek után elnézést kért és letaposott. Ezt az Index egyik írása támasztotta alá. Az Index cikkét később kijavították, illetve a cikkből és telefonbeszélgetésünkből is tudom, hogy valójában sokkal hosszabb időt töltött ott munkával.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!