hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szegedről Afrika kapujába
Interjú Hanna Tetteh ghánai külügyminiszterrel

2013. 06. 25.
Befejeződött az első budapesti Afrika-fórum, amelyen a kontinens több mint 20 országa képviseltette magát. A rendezvénnyel  Magyarország köszöntötte az ötven éve megalakult Afrikai Uniót, amelynek dél-afrikai elnöke is jelen volt. A fórum vendége volt több olyan magas rangú afrikai politikus, aki személyesen is kötődik Magyarországhoz. A dél-szudáni parlament elnöke a hetvenes években tanult Budapesten, míg a ghánai külügyminiszter asszony hazánkban született. A kontinens egyik legdinamikusabban fejlődő országának diplomáciai vezetője először magyarul idézte fel hazai gyökereit, majd elmondta, hogy szerinte Ghána sikerének egyik kulcsa az, hogy évtizedek óta tudatosan erősítik a felsőoktatást az országban.

Amikor leültünk az interjúhoz, kifogástalan magyarsággal szabadkozott, hogy a politikai témákról inkább angolul beszélne. Honnan ez a nyelvismeret?

– Szegeden születtem, 1967-ben (amint azt a külügyminiszter asszonyról szóló angol nyelvű Wikipédia szócikk is hibátlan helyesírással tartalmazza – a szerk.) Szüleim mindketten orvosok, és bár csak két és fél éves koromig éltem Magyarországon, a nyelvet később is gyakoroltam anyukámmal, miután Londonba költöztünk. Aztán tizenéves koromtól már Ghánában jártam iskolába, és azóta is ott élek, ghánai lettem.

Rendben, folytassuk akkor angolul. Mi Ghána sikerének a titka, ami a világsajtó figyelmét is felkeltette?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!