hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 05. 03. (XVII/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Éles vita az iráni atomveszélyről

Eltérően ítélik meg az izraeli vezetők az iráni atomveszélyt – derült ki a Jerusalem Post által New Yorkban megrendezett stratégiai konferencián. A legnagyobb vitát  Amosz Jadlin tábornoknak, az izraeli katonai hírszerzés volt parancsnokának a tanácskozást megelőzően tartott beszéde váltotta ki, amelyben azt állította, hogy Irán már átlépte azokat a „vörös vonalakat”, amelyeket Benjamin Netanjahu miniszterelnök tavaly ősszel az ENSZ-ben tartott beszédében bemutatott. A kormányfő cáfolta ezt, de elismerte, hogy a perzsa állam „szisztematikusan közelíti” az atomfegyver előállításához szükséges határvonalakat.

Európa szkeptikus

Az euroszkepticizmus növekedésével az uniós polgárok egyre nyitottabbak a szélsőséges retorikára – állítja az Európai Unió hat legnépesebb országában végzett felmérés. Úgy tűnik, mindegy, hogy segítségre szoruló vagy segítő országról van-e szó, mindenkinek kezd elege lennie a válságból, és az emberek úgy érzik, hogy a kríziskezelést országuk demokratikus rendszere sínyli meg a legjobban.

Eleget tett az EU feltételeinek Szerbia

Tévéinterjúban kért bocsánatot a srebrenicai vérengzésért Tomislav Nikolic elnök. A történelmi jelentőségű bocsánatkérés, amelyet május 7-én sugároz a boszniai állami tévé, a nyolcezer muszlim halálát okozó, 1995-ös srebrenicai vérengzés miatt hangzott el, amelyet az elnök a riporter többszöri kérdésére sem volt hajlandó egyértelműen népirtásnak minősíteni, azt hangoztatva, hogy a népirtás tényét még igazolni kell.

Az érem két oldala

A válságban levő országokban fellélegzést, a németekből viszont keserű kritikát váltott ki José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének legutóbbi nyilatkozata. A volt portugál miniszterelnök ugyanis azt állítja, hogy az eurózónán belüli megszorítások mögött már nincs politikai támogatás, így azokon lazítani kéne.

Csodák és tragédiák a bangladesi gyáromlásban

Több ezren dolgoztak április 24-én abban a nyolcemeletes gyárépületben, amely Savar városában omlott össze, nem messze Banglades fővárosától, Dhakától. A Rana Plazában dolgozó munkásokat négy olyan ruhagyár foglalkoztatta, amelyek az európai és észak-amerikai piacra – többek között a Primark, a Matalan és a Bonmarche cégek számára – állítanak elő olcsó ruhaneműt.

Formálódik a szíriai beavatkozás terve

Egyre több bizonyíték látszik alátámasztani azt a tényt, hogy a szíriai hadsereg  vegyi fegyvereket vetett be a harcok során – ahogyan a nemzetközi közösség már hetek óta találgatja. Az elmúlt héten Barack Obama is megerősítette a vegyi fegyverek bevetéséről szóló értesüléseket. Az amerikai elnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy Washington bővebb információkra vár, mielőtt újragondolná fellépését a szíriai helyzetben.

Környezetvédelem, sör, melegjogok

Lemondott címéről Beatrix királynő, így a holland trónon megszűnik az 1890 óta fennálló matriarchátus. Helyét legidősebb fia, Willem-Alexander vette át kedden. A fiatalon „Sörherceg” néven elhíresült Vilmos Sándor figyelmét ma már dorbézolás helyett inkább a vízügyek és a zöldenergia hasznosítása köti le, argentin származású katolikus felesége pedig még nála is népszerűbb az országban. Európa legfiatalabb uralkodójaként mindössze negyvenhat éves.

Belföld

Összefogás-mánia beszólásokkal

Egymáshoz érezhető közelségben, a Városliget különböző pontjain ünnepelték a munkát a baloldali és liberális pártok. Az MSZP a fővárosi zöldövezet Nagyrétjén tartott majálist, az Együtt 2014 a Szolidaritással és a Párbeszéd Magyarországérttel közösen a Vajdahunyad várának az árnyékában, míg a Demokratikus Koalíció, az LMP és a szélsőbal különböző árnyalatai a Kodály köröndről indulva szintén a liget környékén vertek sátrat. Munkásmozgalmi dalokkal színesített rövid vonulást követően a különböző szakszervezetek képviselői szintén a Hősök tere mögött felállított színpadon sorolták a Munka Törvénykönyvének átalakításával kapcsolatos panaszaikat.

Az egyházügy összehozta az ellenzéket

Nem a konszolidáció irányába halad a kormány az új egyházügyi törvény harmadik módosításával sem, amelyre egyébként az Alkotmánybíróság kijózanító beavatkozásának eredményeképpen megszületett alkotmány­módosítással összefüggésben van szükség. Már a KDNP-nek is elege van az állandó „drótozgatásból”, ellenzéki oldalon pedig szinte egységfront alakult ki a kritikák megfogalmazásakor.

Felsőoktatás az  állam szolgálatában

Holtversenyben áll az élen a turizmus, a gépészmérnök, a gazdálkodási és menedzsment szak, erre a három képzésre jelentkeztek ugyanis idén a legtöbben, majd a mérnökinformatikus-, pszichológus-, orvos-, jogász-, pedagógusképzés következik. Változatlan a hazai egyetemek toplistája, bár kormányzati hátszéllel feltör a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg a vidéki főiskolák háttérbe szorultak. Két év alatt 45 ezerrel, azaz harmadával csökkent a jelentkezők száma.

Amikor a Fidesz feltalálta a maffiabaloldalt

Kommunikációs szempontból tanítani lehetne a Laborc-Portik-találkozó nyomán kirobbant botrány felépítését. A Fidesz feltehetően már tavaly nyáron elkészítette azt a stratégiát, melynek nyomán a héten sikerült addig eljutni, hogy a parlamentben elhangozhatott a maffiabalodal kifejezés.

Faképnél hagyták Navracsicsot

Akár a trafikbotrány pályázati részleteit is elhallgathatják az illetékes szervek, miután a héten sürgősségi eljárásban módosította az információszabadságról szóló törvényt a kormánytöbbség. Ez alapján az állami adatgazdák könnyen visszautasíthatják a számukra kényelmetlen adatigényléseket. A szakma szerint példátlan jogkorlátozásról van szó.

15 éve országos politikus a „komondoros” képviselő

Háromszor is nyert egyéniben Balogh József jobboldali politikus, aki élettársa súlyos sérüléseivel kapcsolatos elképesztő magyarázatáról vált országosan ismertté, miszerint az asszonyt a vak komondora lökte fel. A paródiának tűnő interjúi miatt érthetetlen, hogy miként tud egy politikus ilyen szerény képességekkel 15 évig országgyűlési képviselőként tevékenykedni.

Hit és értékek

Amerika  és az iszlám

Változóban az iszlámról alkotott kép a nyugati világban, ame­lyet nyilvánvalóan befolyásolnak az újabb és újabb terror- cse­lekmények. Érdekes módon az iszlám amerikai megítélése sokkal kedvezőbb, mint az európai, ahol a legtöbb vizsgált országban a lakosság közel fele véli úgy, hogy az iszlám az intolerancia vallása, és nem illeszkedik az európai kultúrába. Az iszlám elutasítottsága talán Franciaországban a legerő­tel­jesebb, ahol a lakosság 74 százaléka inkompatibilisnek tartja az iszlámot a francia értékekkel. Ez jelentős elmozdulás a még néhány évvel ezelőtt mért nagyon toleráns állásponthoz képest.

Arisztotelész nem vett volna Ferrarit

„A közgazdaságtan nem hagyhat figyelmen kívül erkölcsi szempontokat” – állítja Tomáš Sedlácek professzor, akit a Yale Egyetem folyóirata nemrég a világ öt legtehet­ségesebb és legforrófejűbb közgazdásza közé sorolt. A jó és a rossz közgazdaságtana című könyvét politikusok és a közvélemény számára kötelező olvasmánynak nevezte a Washington Post. Ezt a művet 2009 óta több tucat nyelvre lefordították, és nemrég magyarul is megjelent. A szerzővel Budapesten beszélgettünk, ebből következik egy részlet. A teljes interjút az ATV május 6-án, hétfőn 17.10-kor sugározza.

HÁTTÉR

A trafiktender és ami mögötte van

Korrupciókutatók és szociológusok előszeretettel az angolszász „state capture”-t, a „foglyul ejtett állam” kifejezést alkalmazzák arra a jelenségre, amely szerintük jellemző a Fidesz hatalomgyakorlására. A szakértők szerint a kormánypárt évtizedek alatt jutott el az egymással viaskodó három rész-Magyarország elmélettől, a 20-25 éves uralomra tervezett centrális erőtér filozófiájáig, amelynek „megvalósulása” most tetten érhető a trafiktender botrányban.

A győztesek rémtettei

A Don-kanyarnak irodalma van, évente megemlékezünk róla. Elfelejtjük ugyanakkor, hogy hazánk területén hány embert gyilkoltak meg a szovjetek és szövetségeseik! E sorok írója mintegy száz helységben forgatott a második világháború tragédiájáról Magyarországon, és nem talált olyan települést, ahol a győztesek ne gyilkoltak volna, ne becstelenítettek volna meg lányokat, asszonyokat. A rémtettek döntő többsége bizonyítható, visszaemlékezők, sírhantok és egyházi halotti anyakönyvek tanúskodnak a történtekről. A halálos áldozatok száma országszerte meghaladta az ötvenezret.

Fél nap a média fogságában

Mobiltelefon, Facebook, televíziózás. Ezek jelentik a legnagyobb veszélyt az egyetemisták tanulmányaira, legalábbis egy újonnan megjelent kutatás szerint. Az Emerging Adulthood áprilisi számában megjelent tanulmány állítja: az elsőéves diáklányok napjuk felét különböző médiaeszközök rabságában töltik.

Túlélési geometria

Nyolc szír származású, magyar állampolgárságú, Magyarországon praktizáló orvos fogott össze. Hazatértek Szíriába, Idlib tartományba, hogy a szír–török határ közelében fekvő, a Szabad Szíriai Hadsereg által uralt terület összesen ötven-hatvanezer fős menekülttáboraiban orvosi segítséget nyújtsanak a rá-szorulóknak. A menekültek kétharmada – harminc-negyvenezer fő – gyermek.

Dialízis helyett jöhet a művese

Működő, patkányokba helyezett művesét állítottak elő amerikai kutatók. A mesterséges vese az állatokba ültetve működni kezdett, és képes volt a vér szűrésére, valamint a vizelet előállítására.

Gondolkodom, tehát vagy

Eszközök írányítása gondolatok segítségével, illetve a gondolati szinten zajló kommunikáció eddig csak a sci-fik világában létezett. Az elmúlt évek tudományos kutatásai alapján azonban egyre kivitelezhetőbbnek tűnnek ezek a jelenleg még futurisztikusnak ható lehetőségek.

A jáki kinyilatkoztatás

A nagymúltú és most részben felújított jáki templom ünnepélyes átadásán részt vett a miniszterelnök; s mint az utóbbi időben bármilyen kínálkozó alkalommal, ezúttal is kormányzásának sikereit propagálta. Lényege szerint „a kontinens és benne Magyarország” megújulásáról szólt a beszéd, arról, hogy „az életfelfogás középpontjába” vissza kell helyezni „az imádság és a munka hagyományát”. Önmagában ez a jámbor óhaj azonban nem érné meg, hogy utólag szót ejtsünk róla, bár egy kormányfőtől kissé intoleráns igénynek tartjuk az imádság és a munka ilyetén szoros egymáshoz kötését – a magunk részéről megengednénk mind a honi, mind az európai polgároknak, hogy eldöntsék, összetartozik-e számukra ez a két princípium. Azt hívják ugyanis lelkiismereti szabadságnak, amikor az ember egyéni akaratától függ, ateistaként avagy hívőként él, és természetesen vallását is maga választja. Ám legalább mi legyünk türelmesek, végtére Orbánnak szíve joga kifejteni a saját „életfelfogását”, még akkor is, ha személyes nézeteit kategorikus imperatívuszként fogalmazza meg; most már nemcsak szűkebb politikai közössége, hanem az egész kontinens számára is.

Élet napi kétezer forintból

Magyarországon csaknem 4 millióan élnek a létminimumnál kevesebből, ezen belül pedig 1,4 millióan a szegénységi küszöb alatt, vagyis kevesebb mint 62 ezer forintból havonta. Az utóbbiak száma 2010 és 2011 között 150 ezerrel nőtt. De vajon hogyan lehet megélni napi 2 ezer forintból?

KÁVÉSZÜNET

Mama, én mikor tanultam meg angolul?

A nyelvtanulás felnőtt korban idő/pénzigényes, fáradságos foglalatosság. Az újszülöttek azonban minden tudatosság nélkül, észrevétlenül barátkoznak meg nemcsak az anyanyelvükkel, hanem – megfelelő ingerek hatására – minden más nyelvvel is. A téma hazánkban újdonságnak számít, s ennek közelebbi megismerését tűzte ki célul az áprilisban megrendezett I. Baba Angol Fesztivál, melynek ötletgazdája Hasznos Andrea nyelvtanár, a baba-angol.hu létrehozója.

Tizenhat éve a rákos gyermekek szolgálatában

Elgondolkozott már azon, hogy hazánkban vajon hány gyermeket érint a rákos megbetegedés? Évente több mint háromszáz gyermeknél diagnosztizálnak újonnan rákot és kb. kétezren állnak kezelés alatt. Drámaian sokan vannak, de ha csak egy gyermeket érintene, az is túl sok lenne.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!