hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa szkeptikus
Mindenért Merkelt okolják a francia szocialisták

2013. 05. 02.
Az euroszkepticizmus növekedésével az uniós polgárok egyre nyitottabbak a szélsőséges retorikára – állítja az Európai Unió hat legnépesebb országában végzett felmérés. Úgy tűnik, mindegy, hogy segítségre szoruló vagy segítő országról van-e szó, mindenkinek kezd elege lennie a válságból, és az emberek úgy érzik, hogy a kríziskezelést országuk demokratikus rendszere sínyli meg a legjobban.

Az immár három éve tartó pénzügyi és adósságválság egyre jobban előkészíti a terepet a szélsőséges mozgalmaknak, amelyeknek a legfőbb üzenete az Európai Unió által megkövetelt megszorítások megszüntetése, akár az unióból való kilépés is. Az idő múlásával egyre több uniós polgár kérdőjelezi meg az unió döntéseinek demokratikus voltát, és rohamosan emelkedik az euroszkeptikusok száma a társadalmakon belül. A vizsgált országokban, amelyek az unió 500 milliós népességéből összesen 350 milliót tesznek ki, mindenhol ugyanaz a tendencia látszott az Eurobarometer, az EU közvélemény-kutató intézete felméréséből, amelyet a hat ország vezető lapjai tettek közzé.

Az Eurobarometer vizsgálata kiterjedt Németországra, Olaszországra, Spanyolországra, Franciaországra, Nagy-Britanniára és Lengyelországra – ez utóbbit növekedési üteme és létszáma egyaránt a nagyok közé emeli. A felmérésből egyértelműen látszik, hogy teljesen mindegy, hogy a vizsgált ország az adósságtengerben fuldokolva kapálózik, vagy a mentőcsónakból éppen mentőövet dob a fuldoklónak, az általános elégedetlenség mindenhol kézzelfogható. A legnagyobb ugrás Spanyolországban következett be 2007 óta, ahol öt év alatt 23 százalékról 72 százalékra ugrott az euro-szkeptikusok aránya. Hasonló, bár nem ilyen mértékű a növekedés a többi országban is: Lengyelországban 24 százalékkal, a németeknél 23 százalékkal, a briteknél 20 százalékkal, Olaszországban 25 százalékkal, Franciaországban 15 százalékkal többen vannak a társadalomban azok, akik nem támogatják országuk uniós tagságát.

Ez a környezet még Németországban is kedvez az egyre inkább teret nyerő  populista mozgalmaknak. A nemrégiben alakult „Választás Németországnak” (AfD) nevű párt központi üzenete az eurozónából való kilépés, és úgy tűnik, egyre növekszik a népszerűsége a közelgő választások előtt (Hétvége a kastélyban. Hetek, 2013. április 19.).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!