hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összefogás-mánia beszólásokkal
Jobbikosoktól gyűjtött aláírást a Fidesz-kommandó

2013. 05. 02.
Egymáshoz érezhető közelségben, a Városliget különböző pontjain ünnepelték a munkát a baloldali és liberális pártok. Az MSZP a fővárosi zöldövezet Nagyrétjén tartott majálist, az Együtt 2014 a Szolidaritással és a Párbeszéd Magyarországérttel közösen a Vajdahunyad várának az árnyékában, míg a Demokratikus Koalíció, az LMP és a szélsőbal különböző árnyalatai a Kodály köröndről indulva szintén a liget környékén vertek sátrat. Munkásmozgalmi dalokkal színesített rövid vonulást követően a különböző szakszervezetek képviselői szintén a Hősök tere mögött felállított színpadon sorolták a Munka Törvénykönyvének átalakításával kapcsolatos panaszaikat.

Ez utóbbira meglepően nagy tömeg gyűlt össze. Az öt- és tízezer közé becsült létszám máris érthető, ha azt nézzük, hogy csak a küldő szervezetek, vagyis a három szervező szakszervezet mintegy hetven tagszakszervezetének a felsorolása önmagában is tíz perc körüli műsort jelentett a pódiumon. A nagygyűlésen egyedül a történelmiként aposztrofált bejelentés keltett izgalmat: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását jelentette be. Az egyesülési nyilatkozatot a három szervezet elnöke közösen, pontosabban: bekezdésenként felváltva olvasta fel.

Alig kétszáz méterre a szakszervezetektől már vérbeli magyar retró várta azokat, akiket szívük még 2013-ban is a munkásosztályhoz húzza. Lehet, hogy az országban már csupán tucatnyi meggyőződéses kommunista él, de ők legalább kétszer ennyi szervezetet tudnak maguknak fenntartani. A Marx Károly Társaságtól és a Latin-Amerika Társaságtól a Népi Fronton és a Szociáldemokrata Párton keresztül a Thürmer Gyula nevével fémjelzett Munkáspártig zavarba ejtően széleskörű választék csalogatja a hangsúlyozottan nemzetközi proletariátus magyar honba született fiait és lányait. És nem csak hetven év fölött.

Némi csalódás volt érzékelhető viszont az Együtt 2014, a Szolidaritás és a Párbeszéd Magyarországért közös rendezvényén résztvevők soraiban. „Kevesebben vagyunk, mint a Fletónál” – foglalta össze tömören a tömeg becsült nagyságát egy jól informált idős úr. A megállapítás helyességét nehéz lenne vitatni: a legnagyobb jóindulattal sem voltak háromszáznál többen a Vajdahunyad vár árnyékában felhúzott színpad körül. A munka közös ünneplését egyébként is rövidre fogta a három szervezet: a program érdemi része – Bajnai Gordon, Kónya Péter és Jávor Benedek közös fóruma a munka világáról – szűk egyórás időtartamra volt szabva. Egyik csalódás követte a másikat, amikor kiderült: szó sincs valódi fórumról, a nézők helyett egy műsorvezető hölgy kérdezett a három politikustól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!