hetilap

Hetek hetilap vásárlás
15 éve országos politikus a „komondoros” képviselő
Egy jellegzetesen jellegtelen ember

2013. 05. 09.
Háromszor is nyert egyéniben Balogh József jobboldali politikus, aki élettársa súlyos sérüléseivel kapcsolatos elképesztő magyarázatáról vált országosan ismertté, miszerint az asszonyt a vak komondora lökte fel. A paródiának tűnő interjúi miatt érthetetlen, hogy miként tud egy politikus ilyen szerény képességekkel 15 évig országgyűlési képviselőként tevékenykedni.

Olyan a bizottságban, mint a halott matematikus, nem oszt, nem szoroz. Alig-alig szól hozzá a dolgokhoz, olyan töltelékpolitikusnak tűnik, amelyből van egypár a parlamentben – magyarázta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának egyik tagja, aki névvel nem akart nyilatkozni Balogh Józsefről, nehogy bármilyen kapcsolatba hozzák vele. Egyébiránt más képviselőkben sem hagyott mély nyomot a politikus, mert mindössze annyit sikerült megtudnunk róla, hogy nem számított igazi fideszesnek, mert az FKGP-től importálták. A Fidesz–KDNP frakcióban legnagyobb agrárlobbiként nyilvántartott gazdaszervezetnek, a Magosznak sem volt a tagja. Egyetlen említésre méltó dolog fűződik a nevéhez, hogy a T. Házban állítólag ő az egyetlen politikus, aki valóban egy tanyán él. A politikai tevékenysége is ehhez köthető, hiszen ő a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének az elnöke, és ebben a tisztében a Fidesz időről-időről „megmutatta”, mint a tanyasi emberét.
A Fidesz szóvivőjének nyilatkozatából úgy tűnik, hogy lehet, hogy ez a karrier is hamar véget ér. Balogh József, Fülöpháza polgármesterének élettársát ugyanis a héten a kecskeméti kórházban kezelték nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel. A kórház hivatalból értesítette a rendőrséget, amely haladéktalanul megkezdte az eljárást. Úgy tudjuk, hogy a hölgynek egyebek mellett arc- és járomcsont-, illetve koponyaalapi törése is van. Rendőrséghez közel álló forrásból úgy értesültünk, hogy erős a gyanúja annak, hogy komoly verést kapott a hölgy. Mivel a közelmúltban éppen ebben a megyében történt az izsáki tragédia, amikor egy férfi a rendőrségen meghalt, ezért a rendőrök különös gonddal vették fel a jegyzőkönyvet az asszony állapotáról, ami azért fontos, mert ez alapján egy orvos egyértelműen megállapíthatja, hogy baleset vagy családon belüli erőszak okozta-e a nő sérüléseit. A helyszíni szemle jegyzőkönyveit Budapestre is felküldték a nyomozó ügyészségre, mert felmerült, hogy az asszony sérüléseit valójában az élettársa, a fülöpházi polgármester okozta.  
Mint írtuk, a döbbenetet a férfi elképesztő nyilatkozata okozta, amelyről a zavarossága miatt eleinte mindenki azt gondolta, hogy átverés, azaz – internetes kifejezéssel élve – hoax lehet. Balogh Józsefet a Parlamentben érte utol a Hír24 újságírója. A honatya beszámolója szerint a következő történt: Balogh élettársa fiának az esküvőjére készült, akit következetesen Szabikának nevezett, noha kiderült, hogy már 31 éves. Emellett az esküvő mellett falunapra is főztek. A képviselő például hosszasan ecsetelte, hogy miként kell húst feldolgozni és zúzát pucolni. Aztán elmondta, hogy az esküvőn megivott egy deci fehérbort, másfél deci rozét, illetve egy fél sört (ami nem ízlett neki) és 3-5 házipálinkát, amibe zölddió volt beleáztatva. Szerinte, amikor szombat éjjel hazaértek az esküvőről, az asszony és nevelt fia, azaz Szabika becipelték a pörköltes lábost a házba, ekkor a család 80 kilós, vak komondora megriadt és fellökte a nőt. Igaz, ezt csak hallomásból tudja, mert eddigre lefeküdt aludni. A lap kérdésére, miszerint élettársa azt állítja, megütötte, Balogh azt mondta: nem tudja, nem emlékszik semmire. Balogh egyébként még az RTL híradójának arccal-hanggal vállalva elmondta ugyanezt a történetet, de arra nem adott választ, hogy miért sérült a keze.  
Az RTL megszólaltatta Balogh József korábbi feleségét is, aki azt állította, hogy házasságuk 25 éve alatt folyamatosan verte a férje, volt, hogy az életét is féltette, előfordult, hogy akácfából készült kőkemény zsírkeverő lapáttal ütötte a fejét, karját és lábát. A nő egyébként kikapásnak nevezte a verést. Az asszonyt a Hetek is elérte, de azt mondta, hogy az egész ügy felkavarta, nem akar újra nyilatkozni róla. Arra a kérdésünkre, hogy a volt férje hogy tudott ilyen háttérrel sikeres politikus lenni, azt mondta, hogy ez az igazi rejtély, el is tudná mondani, de nem akarja, mert lezárta már az ügyet.   
Az asszonynak annyiban biztos igaza van, hogy valóban „rejtélyes” Balogh karrierje, mert semmilyen különleges tulajdonsággal nem rendelkezik. Nem köthető a nevéhez semmilyen komoly politikai akció. Nem rendelkezik kimagasló iskolázottsággal, lévén mezőgazdasági gépszerelő, nem rendelkezik felsőfokú képesítéssel. Nem nevezhető még közepes rétornak sem, amit az is bizonyít, hogy a legutóbbi kampányban soha nem állt ki egyetlen ellenfelével sem politikai vitára. Hortobágyi István, aki az MSZP színeiben indult 2010-ben, azt állította lapunknak, hogy egyszer lebuktatta, hogy ugyan elfoglaltságára hivatkozva nem vett részt egy tévés vitán Solton, eközben bizonyítottan otthon volt, semmilyen elintézendő feladata nem volt. „Az első találkozásunkkor letegezett, bratyizós embernek tűnt. Ez egyik lakossági fóruma előtt történt, ahova én is elmentem megnézni, hogy miről beszél. Megdöbbenésemre aztán a plénum előtt lehazugozott, noha addig soha nem is találkoztunk, és az ajtóban még szívélyes, tegezős volt” – mondta a 23 évig rendőrként dolgozó Hortobágyi, aki szerint Balogh annak köszönheti győzelmeit, hogy – idézzük: – „a kunszentmiklósi jobbos és szélsőjobbos többségű környék”. (A 2010-es választásokon Balogh 67 százalékot kapott, míg a Jobbik 20 százalékot, az MSZP mindössze 13 százalékot.)  
Balogh egyébként 1989 óta politizál, ekkor lépett be a Független Kisgazdapártba, ahol négy év után megyei alelnök lett. 1994-ben megyei listáról került be a parlamentbe, de 1998-ban már egyéni győztesként újrázhatott a T. Házban. A kisgazdák úgy emlékeztek rá, mint csendes, keveset beszélő fiatalemberre, akit az FKGP Bács-Kiskun megyei elnöke, Bernáth Varga Balázs patronált, és aki soha, de soha nem avatkozott a „nagyok dolgába”. Mivel Bernáth a párt főtitkára is volt, ezért került jó helyre a listán. Az FKGP szétverése után Balogh alapítója és alelnöke lett a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének, majd a Fidesz és a Kisgazda Polgári Egyesület között létrejött választási szövetség értelmében 2002-ben harmadszor is elindulhatott a kunszentmiklósi kerületben, ahol újfent győzött, miként 2006-ban és 2010-ben is.  Úgy tudjuk, ha ez nem történik, vélhetően 2014-ben is ő indulhatott volna a térségben.
Egy, a fülöpházi viszonyokat jól ismerő forrásunk szerint Balogh Józsefet a falu „közvélemény-formáló” idős asszonyai kérték fel polgármesternek a 2010-es választások előtt, amit a politikus megtiszteltetésként fogadott, és csak egyetlen kikötése volt: nem fogad el juttatást a tisztségéért, és ezt várja el a képviselőktől is. Polgármesterként nemcsak ezért kedvelik a faluban, hanem például azért is, mert elérte, hogy felújítsák a Fülöpháza és Kerekegyháza közötti utat. Nemrégiben egy pecsétgyűrűvel tisztelte meg a falu közössége. (A politikus ezt a százezer forint értékű ékszert a vagyonnyilatkozatában be is vallotta.) Interjúalanyunk szerint „Józsi a nép egyszerű fia, aki ha teheti, nemcsak magának, hanem másoknak is jót tesz”. Szerinte a renoméját helyben semmilyen szempontból nem befolyásolná, ha beigazolódna, hogy élettársa tényleg nem a komondoron esett át. Faluhelyen ugyanis ez nem ritka jelenség. „Vasárnap láttam, hogy jelen volt a Fülöpházán rendezett »Háztájit az asztalra« elnevezésű programon. Kedélyesen koccintgatott, és láthatóan mosolygósabb és közvetlenebb volt, mint általában. Ezt csak azért említem, mert ha előtte tényleg félholtra verte az asszonyt, akkor az ember azt várta volna, hogy egy kicsit visszahúzódik. A viselkedése három dolgot jelenthet: vagy nagyon jó színész, vagy úgy gondolhatta, hogy az asszonyverés a szokásos ügymenet része és semmi különös nem történt, vagy a sajtó fújta fel a dolgot” – vélekedett forrásunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!