hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éles vita az iráni atomveszélyről
Várni vagy dönteni?

2013. 05. 02.
Eltérően ítélik meg az izraeli vezetők az iráni atomveszélyt – derült ki a Jerusalem Post által New Yorkban megrendezett stratégiai konferencián. A legnagyobb vitát  Amosz Jadlin tábornoknak, az izraeli katonai hírszerzés volt parancsnokának a tanácskozást megelőzően tartott beszéde váltotta ki, amelyben azt állította, hogy Irán már átlépte azokat a „vörös vonalakat”, amelyeket Benjamin Netanjahu miniszterelnök tavaly ősszel az ENSZ-ben tartott beszédében bemutatott. A kormányfő cáfolta ezt, de elismerte, hogy a perzsa állam „szisztematikusan közelíti” az atomfegyver előállításához szükséges határvonalakat.

„Minden erőfeszítés ellenére senkinek nem sikerült eltérítenie az (Iráni) Iszlám Köztársaságot nukleáris programja folytatásától” – mondta Jadlin, aki szerint a teheráni rezsim az urándúsítás jelenlegi üteme mellett június és augusztus között eléri az atomfegyver előállításához szükséges kritikus mennyiséget. „A nyáron Irán döntési helyzetbe kerül, ami azt jelenti, hogy csak a saját elhatározásuk kérdése, és egy-két hónap alatt megépíthetik az atombombát” – tette hozzá a volt hírszerzési vezető, aki úgy véli, hogy a júniusi iráni elnökválasztás után rövid időn belül elkövetkezhet ez a kritikus pillanat.

Szakértők szerint a nukleáris küszöböt legalább 250 kilogramm, 20 százalékra dúsított urán előállítása jelenti. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség februári jelentése alapján Irán már megközelítette ezt a szintet, és legalább 167 kilogramm dúsított urániummal rendelkezik.

„Ha Irán elegendő alapanyagot halmoz fel a bombához, nagyon nehéz lesz már megállítani – állítja Jadlin –, mert rendelkeznek olyan technológiával, amivel a folyamatot drámaian fel tudják gyorsítani.” A tábornok arra figyelmeztetett, hogy csak egy olyan elrettentési stratégia lehet eredményes Iránnal szemben, amelynek az alapját egy célzott katonai csapás jelenti a perzsa állam nukleáris létesítményeivel szemben. Az akciótervnek emellett fel kell készülnie a várható iráni megtorló lépések és a térségben emiatt kialakuló háborús helyzet kezelésére is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!