hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arisztotelész nem vett volna Ferrarit
Tomáš Sedlácek a pénz időutazásáról, valamint a jó és a rossz közgazdaságtanáról

2013. 05. 09.
„A közgazdaságtan nem hagyhat figyelmen kívül erkölcsi szempontokat” – állítja Tomáš Sedlácek professzor, akit a Yale Egyetem folyóirata nemrég a világ öt legtehet­ségesebb és legforrófejűbb közgazdásza közé sorolt. A jó és a rossz közgazdaságtana című könyvét politikusok és a közvélemény számára kötelező olvasmánynak nevezte a Washington Post. Ezt a művet 2009 óta több tucat nyelvre lefordították, és nemrég magyarul is megjelent. A szerzővel Budapesten beszélgettünk, ebből következik egy részlet. A teljes interjút az ATV május 6-án, hétfőn 17.10-kor sugározza.

Olyan könyvet írt a közgazdaságtanról, amelyben, ha jól emlékszem, nem szerepel egyetlen szám sem…

– Valóban, talán csak évszámok és oldalszámok vannak benne. Sőt, a cseh kiadásban még az oldalszámok is fordítva szerepelnek, a könyv számozása 420-szal kezdődik, és úgy halad egészen a zéróig. Ezzel a kis játékkal is jelezzük, hogy a számok azért nem olyan véresen komoly dolgok…

Ma azonban úgy gondoljuk, hogy a haladást számokkal lehet igazán leírni. Ha az országunkban a gazdasági növekedés – vagy Európa és a világgazdaság GDP-je – pozitív, akkor jó úton járunk. De mindenki remek számokkal rendelkezett 2001 és 2008 között, aztán hirtelen jött az összeomlás. Ma nincs növekedés Európában, de továbbra is arra várunk, hogy ha eljön a növekedés, akkor vége lesz a válságnak. Ön szerint ez logikus?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!