hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mama, én mikor tanultam meg angolul?
A többnyelvű gyerek

2013. 05. 09.
A nyelvtanulás felnőtt korban idő/pénzigényes, fáradságos foglalatosság. Az újszülöttek azonban minden tudatosság nélkül, észrevétlenül barátkoznak meg nemcsak az anyanyelvükkel, hanem – megfelelő ingerek hatására – minden más nyelvvel is. A téma hazánkban újdonságnak számít, s ennek közelebbi megismerését tűzte ki célul az áprilisban megrendezett I. Baba Angol Fesztivál, melynek ötletgazdája Hasznos Andrea nyelvtanár, a baba-angol.hu létrehozója.

Az előadóterem zsúfolásig megtelt az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban, ahova az I. Baba Angol Fesztivál programjára érkeztünk… „Can I sit over here?” – fordul hozzánk egy nyolcéves kislány, tökéletes angol kiejtéssel.  Meglepve tudjuk meg, hogy a kislány magyar anyanyelvű, de már kicsi korától folyékonyan beszélget angolul a család amerikai vendégeivel. Az előadások a látogatók számára ingyenesek, mivel a szervező lelkes nyelvtanárok és más szponzorok állják a költségeket. A terem hátsó részén idegen nyelvű gyermekkönyvek, kazetták, játékok kaphatók, s akit esetleg nem annyira érdekelnek az elméleti fejtegetések, azok egy másik teremben a Babasarok kreatív angol foglalkozásain vehetnek részt csemetéikkel együtt.

Hazánkban újdonságnak számít már a kérdés felvetése is: mikor kezdjünk el idegen nyelvet tanulni? Sokan úgy vélik, hogy az anyanyelv sikeres elsajátítása után érdemes belefogni az idegen nyelvek tanulásába, Bán Annamária angolnyelv-tanár, a ketnyelvugyerek.hu weboldal létrehozója szerint azonban minél korábban kezdjük, annál jobb. A korai nyelvtanulás ugyanis számtalan előnnyel jár, nem is beszélve arról, hogy a világon mintegy ötezer nyelv vagy nyelvjárás létezik, így a gyermekek többsége két- vagy többnyelvű közegbe születik bele. Nekik tehát kicsi koruktól fogva meg kell birkózniuk az anyanyelvüktől eltérő szavakkal, hangzásokkal, az egynyelvűség pedig teljesen abnormálisnak számít a világ nagy részében. „Mi magyarok az egynyelvűség tévhitében élünk” – fogalmaz Annamária, és a konferencia előadói is osztják a nézeteit. Ezt támasztják alá Barta Csilla és más nyelvészek állításai is. 

A baba már magzati korban, azaz a 21-22. hét után elkezdi hallani a hangokat, újszülöttként pedig már különbséget tud tenni az anyanyelv és más, először hallott (idegen) nyelvek között – állítja Juhász Fodor Tímea angoltanár, a baba-angol online (babaangolonline.com) alapítója. A szülőkkel történő játékos nyelvtanulást pedig akkor is érdemes elkezdeni, ha az nem éri el a tökéletesség szintjét – mondja előadásában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!