hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A trafiktender és ami mögötte van
A füst elszáll, a pénz megmarad

2013. 05. 02.
Korrupciókutatók és szociológusok előszeretettel az angolszász „state capture”-t, a „foglyul ejtett állam” kifejezést alkalmazzák arra a jelenségre, amely szerintük jellemző a Fidesz hatalomgyakorlására. A szakértők szerint a kormánypárt évtizedek alatt jutott el az egymással viaskodó három rész-Magyarország elmélettől, a 20-25 éves uralomra tervezett centrális erőtér filozófiájáig, amelynek „megvalósulása” most tetten érhető a trafiktender botrányban.

A történet dióhéjban: a mintegy 500 milliárdos dohánykereskedelmet állami eszközökkel új­raosztották, az eddigi mintegy 40 ezer elárusítóhelyet „koncentrálták” mintegy ötezer úgynevezett nemzeti dohányboltra.  Ezen üzleteken kívül máshol nem lehet dohányárut vásárolni. Ha egy településen nem nyert ilyen koncessziót például a Tesco, Spar vagy a Shell, akkor ott sem. Bár ezeket a dohányboltokat megpályáztatták, mégis úgy tűnik, hogy számos helyen fideszes politikusok feleségei, lányai, fiai, szűkebb és tágabb értelemben vett ismerősei, sőt szomszédai (!), valamint jobboldalinak tartott üzletemberek nyerték el a boltok működési engedélyét jelentő koncessziót.

Ráadásul a hvg.hu értesülései szerint a fideszes választókerületi elnökök véleményezhették a pályázókat a döntés előtt. Igaz, ezt a Fidesz cáfolta, azt állítva, hogy ezt nem lehet bizonyítani. Ennek ellenére az Origo portál is azt írta, hogy azt a faék egyszerűségű ukázt kapták szóban Rogán Antal és Lázár János embereitől a Fidesz választókerületi vezetői, hogy a koncessziós pályázatokon „lehetőség szerint fideszesek nyerjenek, jobbikosok és MSZP-sek pedig semmiképpen ne”. A héten egy szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő is előállt azzal, hogy a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. A polgármester hazugságnak nevezte az állítást. 

A helyzetet tovább „fokozza”, hogy az eddig 4 százalékos hatósági árrést a tervek szerint 10, vagy akár 12 százalékos mértékre változtathatják, azaz központilag árat emelnek, hogy mindenképp rentábilisak legyenek ezek az üzletek. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 5oo milliárdos dohányforgalomra vetítve legalább 50 milliárdos hasznot hagyna az állam az általa kiválasztott üzemeltetőknél, akik nem kevesebb, mint 20 évre nyerték el a jogot a dohányforgalmazásra. Ez húsz év alatt 1000 milliárdos hasznot jelent az üzemeltetőknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!