hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlélési geometria
Magyar orvosok szíriai menekült-táborokban

2013. 05. 09.
Nyolc szír származású, magyar állampolgárságú, Magyarországon praktizáló orvos fogott össze. Hazatértek Szíriába, Idlib tartományba, hogy a szír–török határ közelében fekvő, a Szabad Szíriai Hadsereg által uralt terület összesen ötven-hatvanezer fős menekülttáboraiban orvosi segítséget nyújtsanak a rá-szorulóknak. A menekültek kétharmada – harminc-negyvenezer fő – gyermek.

Érkezésük után végigsöpört a táborokon az orvosok híre. Nők tömege vette körbe a magyar szülész-nőgyógyász szakorvos rendelését. A vizsgálatok után az orvos három olyan  várandós anyuka esetét emelte előre sürgősségi alapon, akiknél császármetszést kellett alkalmazni. A szükségkórház – amelyben két műtő, il­letve vizsgálóhelyiség és kórtermek is vannak – egy Dubaiban élő szír hazafi támogatásával működik. A többi hasonló intézményt mások tartják fenn: például a Hand in Hand nevű szervezet, amit egy szír–brit orvoscsoport hozott létre, de finanszíroz egy kórházat az Orvosok Határok Nélkül, és van egy kuvaiti szükségkórház is a területen.  

Amikor az első újszülött felsírt, az orvos gratulált a kislányhoz, és megkérdezte az édesanyától a gyermek nevét. Az anya azonban nem készült névadással, legkisebb gondja is nagyobb volt ennél.

– Doktor úr, milyen nevet adott gyermekeinek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!