hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dialízis helyett jöhet a művese

2013. 05. 09.
Működő, patkányokba helyezett művesét állítottak elő amerikai kutatók. A mesterséges vese az állatokba ültetve működni kezdett, és képes volt a vér szűrésére, valamint a vizelet előállítására.

Bár a Massachusetts General Hospital kutatói által előállított vese még csak kis hatásfokkal dolgozik az igazihoz képest – huszonhárom százalék beültetés előtt, és mindössze öt százalék utána –, az eljárást mégis hatalmas áttörésként értékelik. A kísérletet vezető kutató, Dr. Harald C. Ott a BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy egy tíz-tizenöt százalékos hatékonysággal működő vesével a betegek már nem lennének a dialízishez kötve. A kutatók szerint ez a mostani eredmény még csak a kezdet, és ezt a hatékonyságot sikerül majd javítani.

A Nature Medicine-ben közölt eljárás során a kutatók egy meglevő veséből indultak ki, amelyet megtisztítottak minden olyan eredeti sejttől, amely nem a vese vázszerkezetéhez tartozott. A végeredmény egy fehéres színű veseváz lett, amely csak a vér-ereket és a többi „csövet” tartalmazta. A tisztítást követően ezt a vázat egy másik állat sejtjeivel töltötték fel, majd tizenkét napig egy olyan inkubátorba helyezték, amely a patkány testének körülményeit utánozta. Az eredmény meglepő volt: a mesterséges vese működni kezdett. A beültetést követően a hatásfoka visszaesett, de a transz­-plan­táció sikere előrevetíti a módszer jelentőségét. A donorszervek beül­tetésénél folyamatosan fennáll a kilö­kő­dés veszélye, ami miatt a páciensek­nek akár élethossziglan az immunrend­szert elnyomó gyógyszereket kell szedniük. A bostoni kutatók által alkalmazott eljárásnál ezt a problémát sikerült megkerülniük azzal, hogy az ere­deti vázat a beültetésre váró patkány sejtjeivel töltötték fel, így a kilökődés veszélye már nem fenyeget. Az természetesen to­vábbi vizsgálatokat igényel, hogy az így beültetett vese hosszú távon is működőképes marad-e.

A nagy veseigény miatt – az Egyesült Államokban mintegy százezren várnak donorra – azonban ez az eredmény reményt ad arra, hogy már belátható időn belül műveséket is lehet használni a transzplantációk során.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!