hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika  és az iszlám
Hogyan látják az iszlámot a tengerentúlon?

2013. 05. 02.
Változóban az iszlámról alkotott kép a nyugati világban, ame­lyet nyilvánvalóan befolyásolnak az újabb és újabb terror- cse­lekmények. Érdekes módon az iszlám amerikai megítélése sokkal kedvezőbb, mint az európai, ahol a legtöbb vizsgált országban a lakosság közel fele véli úgy, hogy az iszlám az intolerancia vallása, és nem illeszkedik az európai kultúrába. Az iszlám elutasítottsága talán Franciaországban a legerő­tel­jesebb, ahol a lakosság 74 százaléka inkompatibilisnek tartja az iszlámot a francia értékekkel. Ez jelentős elmozdulás a még néhány évvel ezelőtt mért nagyon toleráns állásponthoz képest.

A bostoni terrorcselekmények után újra középpontba került az iszlám vallás megítélése, a hírek szerint ugyanis a radikalizálódás vezetett oda, hogy a Carnajev fivérek kiterveljék és végrehajtsák a robbantásokat. A csecsen terroristák iszlám hite és a terror közötti kapcsolat miatt kézenfekvő kérdés, hogy milyennek látják az iszlám vallást az amerikaiak. A Barna Group nevű amerikai közvélemény-kutató intézet jóval a robbantásokat megelőzően készített egy átfogó felmérést a kérdésben, amelyet a bostoni eseményeket követően a múlt héten hoztak nyilvánosságra. A kutatóintézet által rögzített kép valószínűleg pozitívabb, mint a bostoni robbantásokat követően. Ez a folya­mat megfigyelhető volt Franciaországban is, ahol a toulouse-i merény­letek hatására a társadalom iszlámmal kapcsolatos véleménye nagyon sokat romlott (lásd keretes írásunkat).

A kutatóintézet adatai szerint az iszlám vallás megítélése az amerikai társadalomban nagyon megoszlik. Bár a társadalom közel egyharmada (33 százalék) pozitívan viszonyul a másfél milliárd követővel bíró világ­valláshoz, 36 százaléka inkább elu­ta­­sító, 31 százaléka pedig nem tud­ja, hogy mit gondoljon.

Az iszlám megítélése megoszlik a különböző korcsoportok között, általánosságban kijelenthető, hogy az idősebb emberek kedvezőtlenebb véleménnyel rendelkeznek. A hatvanhét év feletti, legidősebb vizsgált korcsoportban mindössze 5 százalék van nagyon kedvező véleménnyel az iszlámról, a fiatal felnőttek – 18 és 28 év közöttiek – körében ez a szám eléri a 14 százalékot. Ennek megfelelően az iszlám erőteljes eluta­sítása (amely meg sem közelíti a fran­cia helyzetet) az idősek körében a legerősebb, mintegy 20 százalék – miközben a fiatal felnőttek esetében 13 százalék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!