hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 05. 10. (XVII/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vita Jeruzsálem szívéről

Az izraeli kormánynak biztosítania kell a vallásszabadságot a Templom-hegyen – erre szólított fel a Kneszet belügyi bizottságának újonnan kinevezett elnöke. Miri Regev szerint elfogadhatatlan az az évtizedek óta fennálló helyzet, hogy zsidók nem imádkozhatnak vallásuk legszentebb helyén. A kezdeményezést most először vallási vezetők is támogatják. „Önmagunk elől bujdoklunk, ha nem vállalunk felelősséget a Templom-hegyért” – írta Haim Richmann, a Nyugati Fal főrabbija (képünkön) a város egyesítésének 46. évfordulójára írt cikkében. Az izraeli rendőrség azonban arra figyelmeztet, hogy a kezdeményezés tovább növelheti a feszültséget.

A Pentagon szerint valós veszélyt jelent Észak-Korea

Észak-Korea egyre közelebb kerül ahhoz, hogy beváltsa atomfenyegetéseit – állapította meg a Pentagon egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése. Az amerikai védelmi minisztérium beszámolója szerint a februári atomrobbantás is azt mutatja, hogy Phenjan folyamatosan fejleszti katonai célú nukleáris képességeit, és bármikor újabb atomkísérletet hajthat végre.

Kárpótolható-e Szomália tőkeinjekciókkal?

Az amerikai segélyszervezetek is tehetnek arról, hogy az eddig elismertnek többszöröse a szomáliai éhínség áldozatainak valós száma – áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az amerikai Éhínség Előrejelző Hálózat (FEWS NET) közös jelentésében. A 2011-ben kezdődött éhínségben meghalt 260 ezer ember fele 5 éven aluli gyermek volt.

Újabb civilizációs törésvonal Afrika szívében

Államcsínyt hajtottak végre a Közép-afrikai Köztársaságban március 24-én, melynek eredményeként Bozizé elnök száműzetésbe vonult Kamerunba. Ez eddig nem lenne rendkívüli hír, hiszen maga Bozizé is – elődeihez hasonlóan – államcsíny révén szerezte meg a hatalmat 2003-ban. Az azonban már figyelemre méltó, hogy Michel Djotodia személyében az ország történelmében először muszlim elnöke lett annak az országnak, amelyben a muszlimok a 4 milliós lakosságnak mindössze 15 százalékát teszik ki. Az Open Doors nevű keresztény emberi jogi szervezet az országon végigsöprő erőszakhullámmal kapcsolatosan a keresztény célpontok ellen elkövetett közelmúltbeli támadásokra hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét.

Púpos Belzebub  vagy Isten jobb keze?

Kilencvennégy éves korában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz kereszténydemokrácia legnagyobb, s egyben legellent­mondáso­sabb alakja.

Temetetlen terrorizmus

Tovább dagad a bostoni terrortámadást elkövető Carnajev fivérek ügye: három egyetemistát tartóztatott le a rendőrség a bizo­nyítékok megsemmisítésével összefüggésben, és mint kiderült, nők is érintettek lehetnek a bűntényben – a bomba bizonyos alkatrészein ugyanis női ujjlenyomatot találtak. Szakértők eközben attól tartanak, hogy a nagy médiavisszhang újabb löketet adhat az autodidakta terroristáknak.

Belföld

Magyarország miatt fő az unió feje

Komoly dilemmába került az Európai Unió a magyar kormány minden eddigi figyelmeztetést figyelmen kívül hagyó „halmozott és visszatérő” jogalkotási szabálysértései miatt. Brüsszel most ezért a „három csapáshoz” hasonló szankciórendszert próbál kidolgozni, kifejezetten a magyar példa hatására. A történet vége akár Orbán Viktor és miniszterei szavazati jogának megvonása is lehet az Európai Tanácsban – de addig még nagyon sok víznek kell lefolynia a Dunán. Az úgynevezett Tavares-jelentés nyilvánosságra hozott tervezete az Uniós Alapszerződés 7.1. cikkelyének életbe léptetését javasolja, és gyakorlatilag visszavonatná a magyar kormánnyal a negyedik alkotmánymódosítást. De nemcsak az Európai Parlament (EP), hanem a Bizottság és az Európa Tanács is szinte napi rendszerességgel foglalkozik a magyar helyzettel.

Ki temette el a Jobbik-alelnök cégét?

Volner János, a Jobbik alelnöke, a párt első számú gazdasági szakpolitikusa – bár csak esti érettségivel rendelkezik – nemrégiben a gazdaságról tartott előadást a Corvinus Egyetemen, ahol azt mondta, szigorúan fel kell lépni a cégfantomizálások ellen. Volner egyik vállalkozása egy cégtemetőben tűnt el 12 millió forint közpénzzel együtt. A pártban mindaddig nem tartanak a botrány következményeitől, amíg csak a „cionista” média gerjeszti azt.

Trafikügy Szekszárdon: igazságbeszéd vagy oltári hazugság

Elképesztő morális súlya van annak, ha kiderül, hogy a trafikmutyit leleplező szekszárdi fideszes képviselő igazat mondott. Ugyanis a renitens képviselőt az egész frakciója – tisztességben megőszült gimnázium-igazgatótól jeles jogászokig, a várost vezető országgyűlési képviselőig – hazugnak állította be. Ha Hadházy Ákos bizonyítja igazát, ahogy ígérte, akkor viszont az a kérdés, hogy mi késztetett egy egész helyi pártelitet arra, hogy szemébe hazudjon a városnak.

Írásbeli érettségik hete

Idén 133 200-an, azaz 4 és fél ezerrel kevesebben érettségiznek, mint tavaly, ami betudható a demográfiai csökkenésnek. Ezzel ellentétben a felvételizők számának 15 ezres visszaesése inkább a hektikus oktatáspolitikára adott reakcióként értékelhető.

Az időzavarba került Kósa-ügy

Laborc beszélt az úgynevezett Kósa-ügyről is. Mint ismeretes, a 2010-es országgyűlési képviselő-választások előtt került fel az internetre az a videofelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolta meg a debreceni polgármestert. A felvételen szereplő férfi később azt mondta, hogy kényszerítették a szöveg felolvasására, és Portik – aki Laborctól kapta a felkérést – állhatott a lejárató akció mögött. Kósa erre hivatkozva nyilatkozta, hogy maffiabaloldal működik Magyarországon.

Dübörög a Portik-ügy

A Hetek információja szerint Portik Tamás politikai segítséget kereshetett az NBH volt főigazgatójánál, mert korábbi, a pénzüket felélő üzlettársai támadásától tartott. A héten az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai meghallgatták az elhíresült Portik–Laborc-találkozó zajoktól megtisztított hangfelvételét, de ez nem hozott fordulatot az ügyben. A Fidesz látványosan igyekszik a sztorit felhasználni arra, hogy az MSZP-re ráégesse a nem túl kedvező „maffiabaloldal” bélyeget.

Hit és értékek

Joel Osteen szerint a pulpitus mögött is a legjobbat kell nyújtani

Hetente tízmillió amerikai háztartásba viszi el a Biblia mindennapokra vonatkozó gyakorlati üzenetét Joel Osteen, aki nemcsak a houstoni mega­gyülekezet (Lakewood Gyülekezet), hanem egy országos TV-program vezetését is megörökölte apjától, John Osteentól. Joel számos sikerkönyv szerzője, legújabb bestsellere – Örülj minden napnak! – magyarul is megjelent a Patmos Records gondozásában. Az 50 éves lelkész a Ministry Today magazinnak mesélt szolgálatának kulisszatitkairól.

Milyen Jézusban  hisznek a muzulmánok?

Mint arra sorozatunk első részében utaltunk, a 2001. szeptember 11-e óta eltelt bő egy évtizedben drámaian megnőtt az iszlám világban az apokaliptikus témájú könyvek és videók iránti érdeklődés. A téma egyik nemzetközi hírű kutatója, Jean-Pierre Filiu történész szerint a végidőkkel kapcsolatos írások – amelyeket mind a szunnita, mind a síita tradíció elfogad – az 1979-es iráni forradalom után nyertek új értelmezést, valójában azonban maga Mohamed volt az, akit mélyen foglalkoztattak az utolsó ítéletről szóló zsidó és keresztény tanítások.

HÁTTÉR

Ilkei Csaba az állambizton­sági múlt máig nyúló árnyairól

Miként óvta meg Orbán Viktort és pártját Antall József a korai elhasználódástól? Milyen oldalak és miért hiányoznak Göncz Árpád dossziéjából? Melyik kommunista titkosszolgálati vezetők cáfolták már 1990-ben a mai ügynökvédők legnagyobb hazugságait? Miért maradt el az állambiztonsági rendszerváltás? Ilkei Csaba könyvéből mindez kiderül.

Üzenet a nagyvilágból

 „Zsidónak lenni nem könnyű” – ezekkel a szavakkal zárta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder a szervezet Budapesten megrendezett többnapos tanácskozását, amelyen a világ zsidóságának félezer képviselője vett részt, hogy a legsürgetőbb kérdésekről tárgyaljanak. A dobogós téma az európai neonáci mozgalmak megerősödése volt, de nagy hangsúlyt kapott a Hezbollah katonai szárnyának terrorszervezetté nyilvánítása körüli huzavona és az izraeli–palesztin konfliktus lehetséges megoldásai is.

Megszépített valóság

A nyilvántartott állástalanok fele ma semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesül, míg a legesélytelenebbek, azaz a megváltozott munkaképességűek gyakorlatilag teljesen kiszorulnak a munkaerőpiacról. A helyzeten nem sokat segít a magas büntetőadó sem, különösen, hogy még maguk a minisztériumok sem tartják be a minimálisan előírt 5 százalékos foglalkoztatási kvótát.

60 milliárd aktív munkavállaló

Egy Einsteinnek tulajdonított mondás szerint, ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberiség is követi őket. Ennek fényében meglehetősen rossz hír, hogy a méhek és a többi, növényeket beporzó rovar pusztulása húsz éve erősödik világszerte. Ennek több oka van: egyes élősködők terjedése, az éghajlatváltozás, a nagyipari mezőgazdaság káros hatásai, illetve a vegyszerek fokozott használata. A „kolónia-összeomlás” sci-fiszerű kifejezése talán furcsán hangzik, de a méhészeknek egy mindinkább súlyosbodó gondot jelent. A probléma mindenkit érint, hiszen komoly mezőgazdasági kihatása van: a rovarok pusztulása kisebb terméssel jár, a kevesebb gyümölcs és zöldség pedig mindig növekvő piaci árakat eredményez, csakúgy, mint idén az itthoni gyümölcstermesztésben.

Magyar milliárdoslista

A leggazdagabb magyarok 15-20 százaléka külföldre tette cége székhelyét, visszaadta magyar lakcímkártyáját, és külföldi rendszámú autóval közlekedik, mert attól tartanak, hogy az állam előbb-utóbb ráteszi a kezét a cégükre vagy a nyereségükre – mondta a Heteknek a 100 leggazdagabb magyar 2013-as listájának szerkesztője, Szakonyi Péter. Krémer Balázs szociológus pedig arról beszélt a lajstrom kapcsán, hogy a magyar gazdasági elit a bibói értelemben nem elit, ugyanis teljesítményét legtöbbször nem övezi morális elismertség.

Szegény bűnbakok

Múlt vasárnap két kormánypárti korifeus is megnyilatkozott Magyarország és az Európai Unió viszonyáról. Egyikük sem a félvezetők vagy a kvantummechanika tárgyköréből védte meg a diplomáját; Szájer József a jog, Navracsics Tibor a politológia tudora, utóbbi mai napig is egyetemi oktató. Mindkettejükről azt hihetnénk hát, hogy amikor a tanult tárgyukba vágó, vagyis jogpolitikai interjúkat adnak, már csak szakmai hiúságból is kényesen ügyelnek arra, nehogy képtelenségeket mondjanak. Fájdalom, ebben a várakozásunkban nem először kell csalatkoznunk; mind Szájer, mind Navracsics – persze, kétségtelenül magának Orbán Viktornak a retorikája nyomán – ezúttal is olyan fogalmazásmódot használt, ami egyértelművé tette, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel vannak a nyilvánosságról: magyarán szólva teljesen tájékozatlannak – ha nem éppen hülyének – tartják potenciális hallgatóikat, illetve olvasóikat.

KÁVÉSZÜNET

Ide még Micimackó is betérne

Van egy hely, ahol a gyermekeket is nagyra becsülik! A Pozsonyi Pagony könyvesbolt ajtaján a gyerkőcök vidáman, hónuk alatt vagy egy tucat könyvvel lépnek ki. De vannak, akik diafilmvetítésre, felolvasóestre vagy rajzolós-festős zsúrra gyűlnek itt össze. A könyvesbolt tulajdonosa, Kovács Eszter nagy bátorsággal indította el vállalkozását a magyar könyvek legnagyobb forgalmazójaként. A sikerükről, a gyerekek képzeletvilágáról, és természetesen trendi könyveikről kérdeztük.

Nyárban, fagyban

Gyermekkorunk legszebb nyarainak emlékéhez még hozzátartozott a saját kezűleg szedett gyümölcs élvezete, a kert felfedezése, a zsíros kenyér mellé helyben ki­húzott zöldhagyma, sőt akár a tyúkól felforgatása is tojások után. A szupermarketek helybe hozzák nekünk mindezt, legalábbis úgy tűnik, és sok család számára ma közös programot jelent a nagybevásárlás, a polcok közötti közös „séta”. Cikkünk a régi ízek után indul, hátha fellelhetők még a szuper­marketek polcain innen és túl.

Röhög az egész osztály

A baj azzal kezdődött, hogy egy drogliberalizációban jeleskedő mozgalmárt az ellenzéki összefogást koordináló közösség tisztségviselőjévé választottak. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a kormányt leváltani akarók tömege elsiklik a vitatható előzmény felett, s az új tisztségviselőnek a civil mozgalomban elsajátított ismeretanyaga hasznára lesz a még szervezeti keretek nélkül működő kezdeményezésnek. S akkor mindenki jól fog járni. Csakhogy a múltat nem lehet végképp eltörölni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!