hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Pentagon szerint valós veszélyt jelent Észak-Korea
Szuperhadsereg

2013. 05. 09.
Észak-Korea egyre közelebb kerül ahhoz, hogy beváltsa atomfenyegetéseit – állapította meg a Pentagon egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése. Az amerikai védelmi minisztérium beszámolója szerint a februári atomrobbantás is azt mutatja, hogy Phenjan folyamatosan fejleszti katonai célú nukleáris képességeit, és bármikor újabb atomkísérletet hajthat végre.

Legutóbb tavaly de­­cemberben használták Észak­-Koreában műhold fellövéséhez a Taepodong (más néven Unha) rakétát. Ha ezt a típust továbbfejlesztik interkontinentális ballisztikus rakétává, akkor azzal már az Egyesült Államokat is elérhetik, és ha nukleáris töltettel szerelik fel, akkor már nem csak üres fenyegetésnek fog hatni, ha Phenjan az Egyesült Államok elleni atomcsapásról beszél. Az amerikai védelmi minisztérium közelmúltban készített 26 oldalas jelentése szerint az utóbbi időszak eseményei, a decemberi sikeres műholdfellövés és a februári kísérleti atomrobbantás egyértelművé teszik, hogy a kommunista rezsim a korábban gondoltnál közelebb áll ahhoz, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezzen.

A Pentagon dokumentuma arra is kitért, hogy Phenjan bármikor újabb nukleáris tesztrobbantást hajthat végre. Nemrég egy hírszerzési tisztviselő azt nyilatkozta, hogy az egyik atomkísérleti helyszínnél fokozott tevékenységet észleltek – igaz, azt nem tudni, hogy ez az újabb föld alatti robbantás előkészülete lehetett, vagy csak karbantartó munkálatok. Az amerikaiak szerint ezek a kísérletek még inkább előmozdítják az észak-koreai ambíciókat, a fejlődés üteme pedig leginkább attól függ, hogy milyen gyakran tudnak teszteket végrehajtani, és milyen mértékben állnak rendelkezésre az ezekhez szükséges források.

A jelentés azzal is foglalkozik, hogy feltételezések szerint Észak-Korea komoly kibertámadásokra is képes, amire már több példa volt dél-koreai bankok és más hálózatok ellen. Mivel a sztálinista típusú ország minden külső kommunikációtól és befolyástól elzárkózik, a támadásokhoz valószínűleg más országok internet-infrastruktúráját használja. A beszámoló felhívja a figyelmet arra is, hogy Phenjannak akadnak segítői: fegyverkészletük jelentős része Kínától és Oroszországtól származik, de a kínai kapcsolatok a meghatározóak. Egy katonai szakértő ennek ékes példájaként hozza fel azt, hogy a KN-08-as elnevezésű interkontinentális ballisztikus rakétát tavaly kínai kilövőn vonultatták fel az egyik szokásos észak-koreai katonai parádén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!