hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kárpótolható-e Szomália tőkeinjekciókkal?
Játék a számokkal

2013. 05. 17.
Az amerikai segélyszervezetek is tehetnek arról, hogy az eddig elismertnek többszöröse a szomáliai éhínség áldozatainak valós száma – áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az amerikai Éhínség Előrejelző Hálózat (FEWS NET) közös jelentésében. A 2011-ben kezdődött éhínségben meghalt 260 ezer ember fele 5 éven aluli gyermek volt.

A FEWS NET hiába hívta fel a figyelmet már 2010-ben arra, hogy hatalmas éhínség várható Szomáliában, szinte semmi nem történt a megelőzés érdekében. Az éhínség „hivatalosan” 2011 júliusában kezdődött. A helyzet súlyosságát tovább rontotta a helyi al-Shabaab milícia, amelynek tagjai nem engedték be a humanitárius segélyeket a legsúlyosabban érintett területekre, és megakadályozták az emberek elvándorlását is. A helyi hadurak ellopták az élelmiszersegélyeket, és a mogadishui kormányhivatalnokok rendszeresen eltérítették az ellátmányt.
Ám ennél is nagyobb problémát okozott, hogy a Világélelmezési Program (WFP) 2010 januárjában teljesen leállította a Dél-Szomáliába juttatott segélyeket, ugyanis nem akartak abba a gyanúba keveredni, hogy terrorszervezetet támogatnak. Dél-Szomáliában ugyanis a területeket uralma alatt tartó al-Shabaab milícia osztotta szét a korábban érkezett humanitárius segélyeket. Ugyanezzel az indokkal amerikai segélyszervezetek is leállították a szállítmányokat, mivel a 2008-ban elfogadott terror-ellenes törvény az al-Shabaabot a terrorszervezetek listájára tette. Ez a többi, kisebb szervezetre is „fagyasztó hatással” volt, ahogy arra Ken Merkhaus, az észak-karolinai Davidson College Szomália-szakértője is utalt, aki hangsúlyozta: nem egyetlen oka volt annak, hogy a helyzet ennyire eldurvult. Merkhaus szerint ezek a kis szervezetek attól féltek, hogy a jó hírük csorbát szenved, ha a szállítmányaik végül az al-Shabaab kezébe jutnak; bizonyos körzetekben, az úgynevezett „elszámoltatásmentes területeken” teljesen biztos volt, hogy a szállítmányok sosem érik el a legnagyobb szükségben lévőket, így nemes egyszerűséggel nem is küldtek semmit.
Ráadásul az ENSZ 2012 februárjában nyilatkozatot adott ki arról, hogy vége az éhínségnek, amely azonban tovább folytatódott. Az amerikai külügyminisztérium sajtóközleményben állítja, hogy a kormány 2009 óta 1,5 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott az országnak, amelyből 545 millió dollár 2012-ben érkezett az országba biztonsági, fejlesztési és humanitárius segélyek formájában – ám ennek legnagyobb részét a kormány a terroristák elleni fegyverkezésre használta fel. Az Oxfam segélyszervezet vezetője, Geno Teofilo szerint túlságosan nagy hangsúlyt helyeztek a biztonsági intézkedésekre, a humanitárius segítség rovására.
Most azonban úgy tűnik, a világ megtanulta a leckét. 2013-ban a fejlett országok óriási tőkeinjekciókkal támogatják majd a szomáliai kormányt, amelynek vezetője, Hasszán Sejk Mohamud mérnök-tudós harcot hirdetett a terrorszervezetek és kalózbandák ellen. Csak Nagy-Britannia 279 millió dollárral támogatja a hivatalos szomáliai hadsereg felfegyverzését, Amerika pedig 40 millió dollárt ígért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!