hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyárban, fagyban

2013. 05. 16.
Gyermekkorunk legszebb nyarainak emlékéhez még hozzátartozott a saját kezűleg szedett gyümölcs élvezete, a kert felfedezése, a zsíros kenyér mellé helyben ki­húzott zöldhagyma, sőt akár a tyúkól felforgatása is tojások után. A szupermarketek helybe hozzák nekünk mindezt, legalábbis úgy tűnik, és sok család számára ma közös programot jelent a nagybevásárlás, a polcok közötti közös „séta”. Cikkünk a régi ízek után indul, hátha fellelhetők még a szuper­marketek polcain innen és túl.

A friss zöldség és gyümölcs utolérhetetlen mind ízét, mind vitamintartalmát illetően. Főleg, ha „friss” alatt a saját kezűleg szedett zöldséget, gyümölcsöt értjük. Ha ugyanis valaki más szedi le, tőlünk több száz vagy ezer kilométerre, az út során mindkettőből sokat veszíthet. A mirelit zöldségekről kevesen tudják, hogy a messziről érkezett frissnél gazdagabbak vitaminokban. Ez egyszerűen abból adódik, hogy a feldolgozóüzemeket többnyire közvetlenül a termő­földek mellé építik, ahol az éretten, ereje teljében leszedett termést azonnal fel is dolgozzák, és rögtön mélyfagyasztják. Így vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek, gyümölcsök kerülhetnek az asztalokra.

A messzire utaztatott zöldséget, gyümölcsöt viszont sokszor éretlen állapotban szedik le, majd a szállítás ideje alatt különböző mesterséges módokon segítik elő az érés folyamatát.

A Hamburgi Egyetem kutatói megállapították, hogy míg a fagyasztóban –18 °C-on egy évig tárolt borsó eredeti C-vitamin-tartalmának még 80 százalékát tartalmazza, normál hűtőben tárolva már pár nap után is csak az eredeti C-vitamin-tartalom 60 százaléka található meg. A kutatók szerint a fagyasztott zöldségfélék fogyasztásával jelentősen csökkenthető a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázata, mert a szervezet védekezőképessége érezhetően növekszik, mivel a hőkezelés által nemcsak a vitaminok maradnak benne a zöldségfélékben, hanem az úgynevezett másodlagos növényi anyagok is. Ide sorolható az antioxidatív hatású quercetin, amely egy év fagyasztás után is maradéktalanul fellelhető a fagyos zöldségekben. A normál hűtőszekrényes tárolás esetében ez az anyag már pár nap múlva is csupán 40 százalékban mutatható ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!