hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üzenet a nagyvilágból
A Zsidó Világkongresszus a neonáci pártok betiltását szorgalmazza

2013. 05. 16.
 „Zsidónak lenni nem könnyű” – ezekkel a szavakkal zárta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder a szervezet Budapesten megrendezett többnapos tanácskozását, amelyen a világ zsidóságának félezer képviselője vett részt, hogy a legsürgetőbb kérdésekről tárgyaljanak. A dobogós téma az európai neonáci mozgalmak megerősödése volt, de nagy hangsúlyt kapott a Hezbollah katonai szárnyának terrorszervezetté nyilvánítása körüli huzavona és az izraeli–palesztin konfliktus lehetséges megoldásai is.

Miként a helyszínválasztással is üzente, a világszervezet 14. közgyűlése elsősorban a zsidóságot fokozódó mértékben veszélyeztető neonáci megújulás ellen emelte fel szavát Budapesten. „Elképzelhető, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik vagy súlyosbodik, az európai integrációs projekt veszélybe kerülhet, az euróövezet is összeomolhat, így fel kell készülni arra, hogy az antiszemitizmus erősödhet Európában” – állapítja meg egyik jelentésük a keserű történelmi tapasztalatok alapján, és képviselőiknek azt javasolják, hogy fűzzék szorosabbra kapcsolataikat az állami, kormányzati és parlamenti vezetőkkel. Úgy vélik, meg kell vizsgálni a jogi lehetőségét a neonáci pártok betiltásának, s ezzel párhuzamosan folyamatosan ösztönözni kell a főáramú politikai erőket a neonáciktól való elhatárolódásra.

A Shepherd-jelentés elsősorban arra a három európai országra koncentrál (Görögország – Arany Hajnal; Németország – NPD; Magyarország – Jobbik), ahol az ordas eszméknek parlamenti képviselete van. Az áttekintő elemzés szerint ezen országokban a „megerősödött szélsőjobboldali, neonáci pártok nyíltan dicsőítik Hitler náci rezsimjét”, a náci terminológiát használják a zsidókkal és más kisebbségekkel kapcsolatban. A jelentés szerzője, Robin Shepherd brit politikai elemző, újságíró különbséget tesz az európai bevándorlásellenes szélsőjobb és a neonáci mozgalmak között, és a Jobbikot az utóbbiakhoz sorolja. Vonáék parlamenti szerepvállalását még ellenzéki oldalon is aggasztónak tartja, arról nem is beszélve, hogy mi lesz, ha 2014-ben a „királycsináló” szerepéhez jutnak.

A WJC ezek után határozatot fogadott el, amelyben arra kérik Magyarországot, tudatosítsa: a „Jobbik ideológiája és tevékenysége komoly fenyegetést jelent a magyar demokráciára, és minden demokratikus erőnek fel kell lépnie a szélsőségekkel szemben”. Éppen ezért a magyar hatóságoknak hatékonyabb szabályozást kellene kialakítaniuk a gyűlölet-bűncselekmények és a holokauszttagadás szankcionálására. Emellett a dokumentum azt is szorgalmazza, hogy a magyar kormány csatlakozzon ahhoz a csaknem 40 ország 125 törvényhozójához, akik aláírták az antiszemitizmus elleni 2009-es londoni nyilatkozatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!