hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dübörög a Portik-ügy
„Maffiabal” a Fidesz újabb csodafegyvere

2013. 05. 17.
A Hetek információja szerint Portik Tamás politikai segítséget kereshetett az NBH volt főigazgatójánál, mert korábbi, a pénzüket felélő üzlettársai támadásától tartott. A héten az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai meghallgatták az elhíresült Portik–Laborc-találkozó zajoktól megtisztított hangfelvételét, de ez nem hozott fordulatot az ügyben. A Fidesz látványosan igyekszik a sztorit felhasználni arra, hogy az MSZP-re ráégesse a nem túl kedvező „maffiabaloldal” bélyeget.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április végén oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egyik igazgatója és Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A beszélgetés tartalmát azóta is többféle módon értelmezik: a kormánypártok szerint a találkozó arról szól, hogy egy maffiafőnök azt a feladatot kapta a hatalomtól, hogy keverjen gyanúba, hozzon kínos helyzetbe fideszes politikusokat, míg az MSZP és – különösen – a Demokratikus Koalíció szerint az nem olvasható ki a beszélgetésből. Igaz, egyre több részlet kerül napvilágra a találkozóról.       
Egy, Portik Tamás ügyeire rálátó forrásunk azt állította, hogy az alvilág egyik vezérének tartott vállalkozó azért kereste meg 2008-ban a politikai vezetést, hogy politikai védelmet kérjen. Portik ugyanis a kilencvenes évek közepén az úgynevezett olajügyekben jelentős vagyonra tett szert sok más, az alvilághoz sorolt személlyel együtt, de a pénz elosztását követően mindegyik más-más utat járt be. Míg Portik befektetései megőrizték az értéküket, addig másoknak elfolyt a pénze, ezért felvetették, hogy annak idején Portik rosszul oszthatta el a pénzeket, rossz megállapodást kötöttek akkor, ezért adjon nekik még pénzt. Az egykori olajbűnözők között ezért a 2000-es évek végére megromlott a kapcsolat, vádaskodás és rivalizálás alakult ki közöttük, és Portik tartott attól, hogy feldobhatják őt az egykori ismerősei.
Az Index például úgy értesült, hogy az NBH főigazgatójával történő találkozók előtt pár hónappal támadás is érte Portik egyik barátjának fitnesztermét. Mint arról a Hetek írt: Portik V. Lajost kereste meg azzal, hogy rendelkezik érdemi információkkal közhatalmi szereplőket érintő korrupcióról. V. Lajos a Tabánban található, állami tulajdonú teniszpályán (ahol számos jobb- és baloldali közéleti személyiség sportol) lépett oda Szilvássy György titokminiszterhez, és mondta el neki ezt az „ajánlatot”, aki Laborcra szignálta az ügyet, aki pedig nyilvános helyen kétszer is találkozott Portik Tamással.
Laborc Sándor az ATV Szabad Szemmel műsorának adott exkluzív interjújában azt nyilatkozta, hogy személyesen ő adott utasítást arra, hogy felvegyék a beszélgetést. (Nyilván azért is, hogy Portik – aki szintén rögzíthette a találkozót – ne tudja később annak tartalmával zsarolni a nemzetbiztonsági vezetőt.) Az NBH volt főigazgatója egyenesen tagadta, hogy Portiktól politikusokkal kapcsolatos lejárató információk megszerzését, megszervezését kérte volna. Mint mondta, mindössze azt szerette volna elérni, hogy amennyiben Portik a döntéshozókat befolyásoló cselekmények, információk birtokában van, jelezze számukra. Laborc azzal indokolta, hogy nyilvános helyen ült le vele, és nem egy titkos irodában, hogy jelezze az Energol volt igazgatójának, hogy a „hivatal ezzel a kapcsolatfelvétellel nem akar mutyizni”.   
„Nos, ha valahol, akkor a titkosszolgálati munkában gyakori az, hogy unortodox módon dolgoznak a hivatalok éppen azért, hogy ne legyenek semmiféle szisztémák. Egy olyan személy akart rendőri korrupcióval kapcsolatosan információkat adni, akiről feltételeztük azt, hogy ezzel kapcsolatosan konkrét információkat fog adni.
A másik szándékom (…) preventív jellegű üzenetek elmondása volt, szerepel egy olyan mondat, hogy nagyon jó lenne, hogy ha nem lennének olyan problémák a választások előtt, mint mondjuk a ’98-as választások előtt volt” – magyarázta Laborc. (Az 1998-as választás előtt alvilági leszámolásoktól és politikusok házánál történt robbantásoktól volt hangos a sajtó – a szerk.)
Arra a kérdésre, hogy egy titkosszolgálati vezető miért találkozik egy bűnözői körökben jól ismert személlyel, úgy válaszolt: kellően elhatárolódva szerepet játszott. A beszélgetés során Portiknak „egyértelművé válhatott egy olyan tapasztalt ember előtt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak hosszú távon azt a biztonságot, azt a védelmet, azt nem fogja tudni , és nem is kapta meg, amire ő esetleg számított”. Laborc azt is elmondta, hogy nem Portik, hanem a találkozót tető alá hozó V. Lajos kapott műveleti telefont. Az NBH volt főigazgatója hangsúlyozta, számára hamar kiderült, hogy azok az információk, amiket a Portik mondott, azoknak nagy része már közismert volt, nem az ő információja volt, vagy nem volt igaz. És az is egyértelművé vált, hogy néhány olyan dologban, amit mond, finoman szólva lódít.
„Volt olyan témakör, amiben volt – tudomásom szerint, nem az én feladatom volt, hanem a hivatalnak a más részlegeinek – de volt továbblépés, amiben leellenőrizték, hogy azok az állítások vagy azok az információk, amik számukra idézőjelbe téve figyelmet felkeltőek voltak, azok mennyire állnak meg” – tette hozzá a volt főigazgató.
Egyébként Laborc Sándor hétvégi nyilatkozata nem hozott fordulatot az ügyben, mert minden nagyon kényes kérdésnél, ami akár megfordíthatta volna az ügy menetét, azt mondta, hogy a mai napig nincs feloldva a titoktartási kötelezettség alól. Óvatosan utalt arra, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok szerinte nem teljesen hitelesek. Az biztos, hogy az ügy tovább fog folytatódni, mert a jövő héten Mile Lajos LMP-s képviselő vezetésével létrejön egy tényfeltáró bizottság. Úgy tudni, hogy a Fidesz egyértelműen a maffiabaloldalról szóló politikai üzeneteinek alátámasztására próbálja használni a grémiumot, vélhetően elsők között – vizuális szempontból televíziós híradókba „szánva” – akarják beidézni Gyurcsány Ferencet és Szilvássy Györgyöt. Az MSZP még nem találta meg a tökéletes választ az ügyre, míg a DK szerint „ez az egész egy lejárató kampány”, ha az Orbán-kormány bajban van, akkor mindig „kreál magának egy balhét”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!