hetilap

Hetek hetilap vásárlás
60 milliárd aktív munkavállaló
Nehezen indul a méhek szezonja

2013. 05. 16.
Egy Einsteinnek tulajdonított mondás szerint, ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberiség is követi őket. Ennek fényében meglehetősen rossz hír, hogy a méhek és a többi, növényeket beporzó rovar pusztulása húsz éve erősödik világszerte. Ennek több oka van: egyes élősködők terjedése, az éghajlatváltozás, a nagyipari mezőgazdaság káros hatásai, illetve a vegyszerek fokozott használata. A „kolónia-összeomlás” sci-fiszerű kifejezése talán furcsán hangzik, de a méhészeknek egy mindinkább súlyosbodó gondot jelent. A probléma mindenkit érint, hiszen komoly mezőgazdasági kihatása van: a rovarok pusztulása kisebb terméssel jár, a kevesebb gyümölcs és zöldség pedig mindig növekvő piaci árakat eredményez, csakúgy, mint idén az itthoni gyümölcstermesztésben.

Az Országos Méhészeti Egyesület szaktanácsadója, Árgyelán János szerint az idei téli méhpusztulás az egész magyar méhállomány húsz százalékát érintette. A szakember lapunknak rámutatott, Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban: 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, így a méhpopuláció sűrűsége meghaladja a 11 családot négyzetkilo­méterenként. A hivatalos statisztikák szerint a magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, azaz mintegy 22,3 milliárd forintot tett ki tavaly, az állattenyésztésnek körülbelül 3 százalékát adja. A méhészeti ágazat jelenleg mintegy 18-20 ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást. Így közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez. Emellett az ágazat kiváló minőségű méhészeti termékekkel látja el mind a belföldi piacot, mind pedig az Európai Unió többi tagállamának piacát – mutat rá a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye a méhészet hazai gazdasági adataira. Árgyelán János szerint a 20 százalékos pusztulás mellett az áttelelt családok egyharmada annyira legyengült, hogy inaktívvá vált a tavaszi időszakban – ezen családok megmentése a fő feladata a méhészeknek, így a mézhordás időszakában ezeket ki kell hagyni a termelésből. Ugyanakkor, ha kevesebb a méh, kevesebb a beporzás.

A szak­tanácsadó szerint nehéz ugyan megbecsülni a méhek termésnövelő munkájának pontos értékét, de optimális viszonyok között 20-30 százalékos termésnövekedést is köszönhet a mezőgazdaság a méhészetnek. A méhek esetében egy család a májusi időszakban akár a hatvanezres létszámra is felduzzadhat, így ha az egymilliós családszámot vesszük alapul, akkor egy döbbenetes számadatot kapunk: Magyarországon hatvanmilliárd egyed serénykedik az ágazatban.

A Magyar Gyümölcs­termelők Szövetségének elnöke, Csizmadia György szerint a modern kertészetet elképzelni sem lehet méhészet nélkül. A méhek pusztulása már most érezteti hatását a gyümölcs termésátlagában, bár ennek felismeréséhez nagy szakértelem szükséges – állítja az elnök. A termelők a tavaszi virágzás utáni terméskötés elmaradása indokaként általában a fagyra hivatkoznak, de a komoly szakembe­rek egyre aggódóbban figyelik a néma gyümölcsösöket. Ha ugyanis nincs meg a tavaszi alapzsongás, egy termelő azon­nal tudja, nem lesz termés, vagy csak nagyon kevés. „A tudatos kertészek jó kapcsolatot ápolnak a méhészekkel, és a szakmai együttműködésük is aprólékos és egymásra figyelő kell, hogy legyen minden területen. Nem használunk olyan sze­reket, ami árt a méheknek, nem permetezünk, amikor a közelben méhészek vannak, sőt még a szántóföldi kultúrákban is igyekszünk partnerséget kialakítani. Erre jó példa a repce vetése, mert a méhészek és a gyümölcstermelők is pontosan ismerik azt a tényt, hogy a repce virága olyan a méhek számára, mint a kábítószer, a méhek bezsongnak tőle és csak azt hajlandók gyűjteni, így ha egy gyümölcsös közelében van repceföld, annak már meszeltek” – magyaráz­za az elnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!