hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar milliárdoslista

2013. 05. 16.
A leggazdagabb magyarok 15-20 százaléka külföldre tette cége székhelyét, visszaadta magyar lakcímkártyáját, és külföldi rendszámú autóval közlekedik, mert attól tartanak, hogy az állam előbb-utóbb ráteszi a kezét a cégükre vagy a nyereségükre – mondta a Heteknek a 100 leggazdagabb magyar 2013-as listájának szerkesztője, Szakonyi Péter. Krémer Balázs szociológus pedig arról beszélt a lajstrom kapcsán, hogy a magyar gazdasági elit a bibói értelemben nem elit, ugyanis teljesítményét legtöbbször nem övezi morális elismertség.

Nem könnyű a magyar milliárdosok élete: a száz leggazdagabb honfitársunk vagyona összességében három százalékkal sem emelkedett tavaly – 2224 milliárd forintról 2280 milliárdra –, miközben a lista szereplőinek csaknem tíz százaléka kicserélődött.  Szakonyi Péter, a kiadvány egyik szerkesztője szerint az már eddig is látszott, hogy egészen más képességek kellenek ahhoz, hogy valaki megszerezze a vagyont, illetve ahhoz, hogy megtartsa. A 12 évvel ezelőtt első alkalommal összeállított lista szereplőinek 60 százaléka kicserélődött mára.

Ami az aktualitást illeti, a leggazdagabb magyar – legalábbis „papíron” – továbbra is Csányi Sándor OTP-vezér, mintegy 135 milliárdosra becsült vagyonával. A dobogós helyekről leszorult Várszegi Gábor és Demján Sándor – mindketten 15 milliárdot buktak egy év alatt -, feljött viszont Bige László és Gattyán György, akik 20-20 milliárddal növelték vagyonukat. Szakonyi Péter szerint a műtrágyagyártásban utazó Bige László azon kevés milliárdos közé tartozik, aki saját fejlesztéseit is önerőből valósítja meg, így nincs kiszolgáltatva annak, hogy a bankok a korábbinál még mindig jóval csekélyebb mértékben mernek kockázatot vállalni. A másik nagy nyertes, Gattyán György továbbra is főként élő pornószolgáltatással növeli vagyonát, amely jelenleg 118 milliárd forintra rúg. A Docler-cégbirodalom 43 éves feje a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy bevételeik 85-90 százalékát azok a felnőtt tartalmak adják, amelyekre naponta 30-35 millió internetező kattint rá a világ minden táján. (A cég által fenntartott honlap lényegében egy video streaming megoldással összehozza az élő szextartalmat kínáló „szolgáltatókat” a keresletet jelentő internetezőkkel.) A cégfelvásárlásokkal, befektetésekkel, szoftverfejlesztéssel is foglalkozó cégbirodalom az ezotéria területén is megtalálta a piaci rést: oranum.com nevű szolgáltatásuk egy év alatt szintén piacvezető lett.   

Ugyancsak a nyertesek között találjuk Rákosi Tamást, aki az RTL Klubban lévő 31 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának eladása folytán került a listára, egyből a 9. helyre, 75 milliárdosra becsült vagyonnal. (Idén a legkisebb összeg 5 milliárd forint volt, amivel a leggazdagabbak közé be lehetett kerülni.) Nagy vesztesnek mondható ugyanakkor a szoftverzseninek tartott Anka Márton, aki a tőzsdei árfolyamok esése miatt bukott 45 milliárdot, így vagyona éppen felére zsugorodott. A listán egyetlen nőként szereplő Kósa Erika is csaknem 22 milliárdot bukott, miután kiszállt a Brókernetből, hogy saját, ingatlannal, hitellel és biztosítással foglalkozó vállalkozást hozzon létre. Szakonyi Péter tapasztalatai alapján egyébként a legrosszabb üzletnek az elmúlt években az ingatlan számított. Nobilis Kristóf – aki többek között az Indexben és az InfoRádióban is rendelkezik részesedéssel – ezen a területen bukott nagyot: 2007-ben 28 milliárdosra becsült vagyona mára kevesebb, mint negyedére olvadt. Persze akadnak kivételek is: egyre több magyar milliárdos fektet külföldi ingatlanokba Berlintől Floridáig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!