hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Röhög az egész osztály

2013. 05. 16.
A baj azzal kezdődött, hogy egy drogliberalizációban jeleskedő mozgalmárt az ellenzéki összefogást koordináló közösség tisztségviselőjévé választottak. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a kormányt leváltani akarók tömege elsiklik a vitatható előzmény felett, s az új tisztségviselőnek a civil mozgalomban elsajátított ismeretanyaga hasznára lesz a még szervezeti keretek nélkül működő kezdeményezésnek. S akkor mindenki jól fog járni. Csakhogy a múltat nem lehet végképp eltörölni.

A változás, a megújulás protézise rendre kicsorbul – kedvelt jelzőnkkel élve – a „gránitszilárdságú” előzményen, amit egyénre lebontva előéletnek, közösségi szintre emelve múltnak szoktunk nevezni. Még inkább így van ez akkor, ha valaki nem is nagyon akar változni. Önmagához következetesen újra elmegy oda, ahol hasznosítható tapasztalatait korábban szerezte. Ami nem bűn, hanem Talleyrand cinikus kifejezésével élve, nagyobb annál: hiba. A felejthetőnek gondolt és ezért elhanyagolhatónak vélt bajból politikai hiba lett. Amivel kapcsolatban az ellenzéki összefogást szorgalmazó grémium sem nyilatkozhat meggyőzően; mondja ugyan, pedig nem mondhatná, hogy neki ehhez semmi köze sincs.

Ezért nem lehetünk annyira megbocsátóak, hogy pusztán a rokonszenvezők aggodalmával, fejcsóválkozó sajnálkozással, az eltévelyedett kiskorú iránti – a felnőttekre nézve kötelező –megbocsátással térjünk napirendre a dolog felett, és a magunk megnyugtatására mondogassuk: „Szegény Bajnai, nem vigyáztunk rá eléggé, úgy látszik, rossz társaságba keveredett. Pedig amúgy csendes, jóravaló fiú!” 

Egyszer már beleesett a magyar társadalom az ilyen atyáskodó-anyáskodó szemléletmód hibájába, amikor a rendszerváltoztató politikai elit legfiatalabbjainak vitathatatlan hibáit elnézően vette tudomásul; emezek ugyan nem voltak annyira visszafogottan csendesek, de igen jóravalónak és életkoruknál fogva a diktatúrától kevésbé besározottnak mutatkoztak. Csak most derül ki a zsenge ifjúkor ártatlanságáról szőtt ábránd csalfasága! Hogy amennyire az életkoruk engedte, annyira azért ők is benne voltak. Mert a rendszerváltoztatás előtti időt ők sem töltötték semmittevéssel: akkor sajátították el a hatalomszerzés és -gyakorlás alapelveit, amit a kormányzásban most hasznosítanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!