hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 07. 19. (XVII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amerika-ellenes tengely épül Keleten?

Kína és Oroszország egyre több jelét adja, hogy hajlandó összejátszani az Egyesült Államok kárára: a Snowden-ügy után közös orosz-kínai tengeri hadgyakorlatok borzolták a kedélyeket Washingtonban.

Félmillió izraelire ragasztott sárga csillagot az EU

Váratlanul érte Izraelt az Európai Unió által kiadott új irányelv, amely a kétoldalú kapcsolatokat szabályozza újra. Az intézkedéssel Brüsszel bojkottot hirdet minden olyan szervezettel és oktatási intézménnyel szemben, amely bármilyen kapcsolatban áll a „megszállónak” minősített izraeli telepesekkel. Az egyoldalú és diszkriminatív direktíva veszélyezteti a 28 uniós tagállam és Izrael közötti 40 milliárd eurós évi kereskedelmi forgalmat is.

Egy moszkvai szivárogtató sorsa

Edward Snowden, aki immár hivatalosan is menedékjogért folyamodott a moszkvai menekültügyi hatóságokhoz, köszönetét fejezte ki Oroszországnak, Venezuelának, Bolíviának, Nicaraguának és Ecuadornak, amiért „elsőkként szálltak síkra az emberi jogok megsértésével szemben, amelyet a hatalmasok követtek el, és nem az erőtlenek.” A nyilatkozat éppen az azt követő napon került nyilvánosságra, hogy az oroszok nem éppen az emberi jogok tiszteletéről tanúskodó lépést tettek: adócsalásért posztumusz elítéltek egy korrupciós ügyet kiszivárogtató ügyvédet, aki vizsgálati fogságban, tisztázatlan körülmények között hunyt el 2009-ben.

Beépített vészkapcsoló

Nem válogat már az utóbbi hetek adatgyűjtési botrányának főszereplője: az orosz menedékjog is megfelelne Snowdennek, aki ügyvédje szerint egyre nehezebben viseli, hogy egy tranzitváróban él. A politikai menedékkérelem oka, hogy Snowden félti az életét, amit titkos adatgazdák segítségével próbál bebiztosítani arra az esetre, ha bármi történne vele. Putyin legszívesebben már szabadulna a helyzetből, amelynek az orosz-amerikai kapcsolatok is kárát láthatják.

Kapucnis forradalom

Törtek-zúztak a tüntetők Los Angelesben, miután július 13-án felmentették George Zimmermant az aljas indokból elkövetett gyilkosság vádja alól. A latin származású amerikai férfi még tavaly februárban lőtt le egy 17 éves afroamerikai fiút a floridai Sanfordban. A per hatalmas médianyilvánosságot kapott Amerikában, és a felmentő ítélet zavargásokat váltott ki, mivel a lakosság jelentős része faji okokat lát az önvédelemnek minősített gyilkosság hátterében.

Sarkozyre hangolva

Tizenegy milliós számlát állított ki a francia Alkotmánytanács Nicolas Sarkozynek és pártjának büntetésből, amiért a tavalyi elnökválasztási kampány során mintegy kettő százalékkal többet költöttek a törvényesen megengedettnél. A volt elnök azonnal felfüggesztette tagságát az Alkotmánytanácsban, majd pár nappal később a párt válságértekezletén híveinek ovációja mellett bejelentette: majd szól, amikor tényleg visszatér. A közelmúlt eseményeinek tükrében azonban ez már megtörtént, Sarkozy ugyanis indulni szándékozik Hollande ellen 2017-ben.

Rögös átmenet Egyiptomban

Továbbra is bizonytalanság és feszültség jellemzi Egyiptomot, ahol a héten újabb halálos áldozatokkal járó összecsapásokra került sor a biztonsági erők és a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei között. Közben megalakult az ideiglenes egyiptomi kormány, amelyben a Murszi eltávolítását végrehajtó Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok is szerephez jutott. Az egyiptomi fejlemények pedig a térségbeli erőviszonyokat is átrendezik.

Belföld

Lassú közeledés MSZP–Együtt:

A legkönnyebbel kezdték, de kérdés, hogy egyáltalán megoldják-e majd a legnehezebb kérdést – akár így is összefoglalhatnánk az MSZP és az Együtt-PM tárgyalódelegációjának e héten lezajlott koalíciós egyeztetését. Az első egy lehetséges közös programról szól, míg az utóbbi a közös miniszterelnök-jelöltről, akinek a megnevezése a tárgyalási menetrend legvégére került. Bár békülékeny a hangnem, a színfalak mögött nyilvánvalóan az egymástól kapott sebeket nyalogatják a felek.

Nem működik az ellenkampány Hajdúsámsonban

Hajdúsámsonban július elsejétől a Hit Gyülekezete a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartója. Mivel a helyi politika potentátjai (Fidesz, Jobbik) nem tudtak beletörődni a Kúria jogerős döntésébe, gründoltak gyorsan egy állami iskolát, amire a kormány 400 milliós felújítási, illetve bővítési „segélyt” szavazott meg július elején. Az egyház ellen zajló gyűlöletkampány ellenére azonban alig van átjelentkezés: az új állami intézmény kevesebb mint száz diákkal nyitja majd meg kapuit szeptemberben.

Gyilkolni ment Boszniába a Jobbik-alelnök asszisztense?

A Betyársereg vezetője két évvel ezelőtt külön tapsot kért a hallgatóságtól Dér Zsoltnak, aki nem magyar érdekből, hanem gyilkolási szándékból ment Boszniába. Az érintett, aki jelenleg a Jobbik egyik alelnökének asszisztense, nem cáfolta a kijelentést.

Divat a névtelen feljelentés

„Jelentem, nem értem. Ez egy komoly, névtelen feljelentés volt, géppel írva” – hüledezett a Pelikán József feketevágása kapcsán intézkedő rendőr a Tanú című kultuszfilmben. Bár a jelenet az ötvenes évek abszurd és gyanakvó légkörét volt hivatott bemutatni, a magyar néplélek, úgy tűnik, nem sokat változott e téren.

Kampánytéma lesz a „maffiabaloldal”

Miközben a Demokratikus Koalíció politikusai továbbra is kitartanak amellett, hogy az előző ciklus titkosszolgálati vezetői ellen visszataszító koncepciós eljárás zajlik, addig szemmel láthatóan a többi baloldali ellenzéki párt „oldalaz” ki az ügyből. Készülhetnek arra, hogy a Fidesz szeptembertől kezdve kampánytémává emeli a „maffiabaloldalazást”, aminek teátrális elemei lehetnek a vád alatt levő egykori titkosszolgálati vezetők parlamenti meghallgatásai.

Nagy pénz, kis foci

A történet szerint Orbán Viktor újraválasztását követően a közrádióban megkérdezte az intézmény egyik vezetőjét, hogy mit gondol, mi a legfőbb nemzeti attribútum. Aztán meg is válaszolta a saját maga által feltett kérdést: állítólag azt mondta, a legfőbb nemzeti attribútum a szombati NB 1-es körkapcsolás.

Hit és értékek

A földgáz csak ugródeszka

Izraelnek nem szabad megelégednie azzal, hogy új szereplőként bekapcsolódik a világ energia- piacára, hanem a Földközi-tengerben megtalált természeti kincseket olyan új technológiai megoldásokkal kell párosítania, amelyek világméretekben forradalmasíthatják a közlekedést és az ipari termelést – állítja Eliezer Sandberg volt izraeli energiaügyi miniszter. A politikus ma is Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója, és egyben az izraeli bevándorlást támogató állami szervezet, a Keren Hajeszod elnöke.

HÁTTÉR

Buszjegy és forradalom

Bombera Krisztina, az ATV riportere az elmúlt napokban Brazíliában forgatott egy dokumentumfilmet a narancsipar árnyoldalairól. A televíziós újságírót egyebek mellett arról kérdeztük, hogy igaza van-e Ángyán Józsefnek, amikor a latin-amerikai agrárviszonyokkal riogatja a magyarokat; hogy mi az oka a brazíliai „forradalomnak”, illetve, hogy van-e értelme a „fair trade”, a méltányos kereskedelem mozgalomnak.

Száz éve jobban éltünk

Bár a kormánypárti politikusok előszeretettel beszélnek arról, hogy fordulat történt hazánkban: Magyarország jobban teljesít, ezt azonban a statisztikai adatok nem igazolják. Sőt, Magyarország lassú leszakadása a régiós versenytársaktól továbbra is tart, mivel Lengyelországban és Szlovákiában, de Romániában is nagyobb növekedést várnak. Legutóbb az Orbán-kormánnyal nem ellenséges viszonyban álló közgazdászok is kijelentették, hogy – a kormányzati propaganda ellenére – Magyarország nem teljesít jobban.

Több mint bűn: hiba volt

Ismét hír lett Szanyi Tibor kijelentéséből, miszerint Gyurcsány Ferenc és stábja szivárogtatta ki annak idején a botránykővé vált őszödi beszédet. Két évvel ezelőtt a szocialista honatya egyszer már hangot adott ennek a véleményének, de állítását sem akkor, sem most nem támasztotta alá semmivel. Maga Gyurcsány viszont többször visszautasította már az őt ért vádat, és váltig hajtogatja, hogy bár nagy valószínűséggel tudja, ki adta ki a felvételt, neki sincs megdönthetetlen bizonyítéka. Mindenesetre úgy tűnik, az áruló kiléte máig is foglalkoztatja a közvéleményt – különösen, ha mindig akad, aki így vagy úgy napirenden tartja a kérdést. Olykor éppen Gyurcsány az, aki azóta is majd’ mindahány szónoklatában szinte kérkedve emlegeti egykori „igazságbeszédét”, máskor a kormányközeli sajtó próbálja újra meg újra kifacsarni az Őszöd emlékének ébrentartásától remélhető politikai hasznot.

Kormányzás jelszavakkal

Az elmúlt húsz év – végkifejletében mindenképp – a demokrácia tényleges működésének feltételeiről, építőelemeinek egymással harmonizáló és alapelveinek egymást erősítő logikájáról a magyar társadalomnak kevés tapasztalatot juttatott. Mire ellentmondásmentes összefüggéseit felismerhettük és a bennük rejlő lehetőségek helyes használatát elsajátíthattuk volna, addigra meggyengültek. A demokrácia épülőfélben lévő közlekedési pályái egy mocsaras vidékre vezettek, ahol minden lépés – a konfúzus intézményrendszert és a követhetetlenül változékony törvényalkotást tekintve egyaránt – kockázatos.

Dálnoki Miklós Béla és a zsidó vagyon

A múlt század elején nemcsak hittestvérei, hanem a környék lakói is meghökkenve néztek a Kiskőrösön élő Schwarz Sándorra, amikor a község mellett 70 katasztrális hold földet vásárolt. Az új földtulajdonos szakított elődei, rokonai öröklődő tevékenységeivel: a kereskedelemmel, az orvoslással és az ügyvédkedéssel. Szerette a földet, meg akarta művelni, önmagának és környe­ze­tének bebizonyítani, hogy a futóhomokon is lehet mintagazdaságot létrehozni.

Paks: az évszázad üzlete

A paksi atomerőmű négy blokkjának 30 évre tervezett és 20 évvel meghosszabbított üzemideje 2032-2037 között lejár, s gondoskodni kell azok kiváltásáról. Kormányzati szándékok szerint Paks I. leállását követően újabb atomreaktor(ok)ra lesz szükségünk (Paks II.). Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) mint szolgáltató támogatja ezt a szándékot, azonban senki nem tudja biztosan, milyen lesz a világ több évtized múlva és a paksi projekt jó befektetésnek bizonyul-e – persze amennyiben megvalósul.

KÁVÉSZÜNET

Zsidó Nyári Fesztivál

Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata, a Zsidó Nyári Fesztivál 16 éves. Másfél évtized alatt a Zsidó Nyári Fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek, és elismeri a közönség. A Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1998-ban rendezte meg az első fesztivált, amelynek központi helyszíne Európa legnagyobb és egyik legcsodálatosabb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga, mely nemcsak Budapest egyik nagyszerű látványossága, hanem a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe is.

Nagy Kerékpáros Túrakönyv

Alapos, de könnyed; szerteágazó, mégis jól használható; bőségesen informatív, ugyanakkor színesen illusztrált. Mintha egy rutinos bringatúrás kísérné országjáró pedálozásunkat kilométerről kilométerre. A Nagy Kerékpáros Túrakönyv, ez az immár 5 részből álló könyvsorozat hathatósan segíti a túrára indulókat: a kerékpározás és a túrázás gyakorlati fogásai mellett a látnivalók és a szervezés terén is hasznos támpontokat nyújt.

Terítéken a parlagfű

Rajongói már lekvárként vagy akár vajas kenyérre szórva is fogyasztják a parlagfüvet. Allergiaellenes, őssejt­stimuláló és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki. Az ellentábor viszont tűzzel-vassal irtaná ezt a trendet. Felmerül a kérdés: kinek higgyünk?

Fagyi, nagyi és a nagy indiánkönyv

Nyár egyenlő: meleg, napsütés, fagyi, nagyi, s ha épp nincs strand és utazás, akkor jön az unalom… hogy ez ne így legyen, egy kedves meseboltos magyar­tanárnő, nem mellesleg egy „fészekaljra való gyermek” anyukája, akinek szívügye, hogy minden gyermek jó barátságban legyen a könyvekkel, szinte minden hétre gondoskodik egy-egy könyvbe­muta­tóról, kiállításról, kézműves foglalkozásról. A biatorbágyi Kisgombos Mesebolt megálmodója és tu­lajdonosa, Gombos Kata számtalan ötlettel és prog­­­­rammal rendelkezik a 11 hetes nyári szünetre, hogy a gyerekek számára a könyvek a szórakozás, a lazítás, az él­mény­szerzés képzetét keltsék, s ne pusztán a kínos köte­lességét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!