hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarkozyre hangolva
Benyújtották a számlát a francia jobboldalnak

2013. 07. 25.
Tizenegy milliós számlát állított ki a francia Alkotmánytanács Nicolas Sarkozynek és pártjának büntetésből, amiért a tavalyi elnökválasztási kampány során mintegy kettő százalékkal többet költöttek a törvényesen megengedettnél. A volt elnök azonnal felfüggesztette tagságát az Alkotmánytanácsban, majd pár nappal később a párt válságértekezletén híveinek ovációja mellett bejelentette: majd szól, amikor tényleg visszatér. A közelmúlt eseményeinek tükrében azonban ez már megtörtént, Sarkozy ugyanis indulni szándékozik Hollande ellen 2017-ben.

A francia Alkotmánytanács működése eltér az európai alkotmánybíróságoktól, elsődleges feladata a választások tisztasága és a demokrácia feletti őrködés. Ennek megfelelően jóval kevesebb jogalkotási üggyel foglalkozik, mint a hagyományos alkotmánybíróságok, hatalma viszont sokkal nagyobb. Az Alkotmánytanácsnak kilenc rendes tagja van, illetve a három életben lévő ex-köztársasági elnök. Mivel a tagok nem politizálhatnak, Nicolas Sarkozynek fel kellett függesztenie tagságát, hogy harcba szálljon a pártjáért és önmagáért.

A törvény szerint ugyanis az UMP a megszerzett szavazatok arányában a költségek 47,5 százalékát elszámolhatta volna az államkincstár felé, mivel azonban a kampány során 466 118 euróval többet költöttek, mint amit a választási törvény megenged, az Alkotmánytanács úgy ítélt, hogy a pártnak a teljes állami támogatást vissza kell fizetnie. Ez természetesen mélyütés a jobboldal vezető ereje számára, a vesztes elnök- és képviselőválasztási kampányt követően a pártnak már így is össze kellett húznia a nadrágszíjat. A tizenegymilliós számla viszont még nehezebb helyzetbe hozza a pártot. Már a döntés másnapján maga a volt elnök is megszólalt a kérdésben, először csak a Facebook oldalán. Sarkozy szerint teljesen új helyzetet teremt az, hogy a választáson szereplő összes párt kap állami támogatást, egyedül az UMP nem. A volt elnök szerint ez intő jel, hogy a pluralizmus veszélyben van, és a pártnak fel kell készülnie, hogy alternatívát nyújtson a szocializmussal szemben. Nicolas Sarkozy ugyanakkor felhívta a tagokat és szimpatizánsokat, hogy a nehéz helyzetben támogassák a pártot anyagilag is. A Telethon nevű jótékonysági kampány után Sarkothonnak nevezett akció során két hét alatt közel két millió euró támogatás folyt be a párt kasszájába.

Az Alkotmánytanács döntése szemmel láthatóan nemhogy elkeserítette volna, hanem inkább energizálta a volt elnököt. Úgy tűnik, Sarkozy végre megtalálta az okot, amiért visszatérhet a politikába, ráadásul először pártja, majd, ha lehetséges, akkor egész Franciaország megmentőjeként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!