hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lassú közeledés MSZP–Együtt:
Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások

2013. 07. 18.
A legkönnyebbel kezdték, de kérdés, hogy egyáltalán megoldják-e majd a legnehezebb kérdést – akár így is összefoglalhatnánk az MSZP és az Együtt-PM tárgyalódelegációjának e héten lezajlott koalíciós egyeztetését. Az első egy lehetséges közös programról szól, míg az utóbbi a közös miniszterelnök-jelöltről, akinek a megnevezése a tárgyalási menetrend legvégére került. Bár békülékeny a hangnem, a színfalak mögött nyilvánvalóan az egymástól kapott sebeket nyalogatják a felek.

A tárgyalások megkezdése előtt az egyik oldalon a Párbeszéd Magyarországért politikusainak tulajdonított, az MSZP vezetőinek „középszerűségéről” szóló nyilatkozatok, a másik oldalon a Magyar Nemzet és a „királyi” Híradó segítő jobbja okozott feszültséget. Pontosabban: az MSZP-ben sokan azt sérelmezik, hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti alkalmatlanságáról beszéltek több helyütt is az ex-LMP-s országgyűlési képviselők, míg az Együtt köreiben az okozott felháborodást, hogy a Fidesz-vezérelt magán- és közmédia egyértelműen az MSZP-t „tolja”. Sőt, ez utóbbi álláspont szerint a Fidesz-sajtóbirodalom mintha azon dolgozna, hogy Mesterházy Attila legyen Orbán Viktor kihívója, és ehhez – mármint az újságcikkekhez – a szocialistáktól kapnak belső információkat. 

Értesüléseink szerint a tárgyalás első része ezért heves vitatkozással telt, de – ahogy az egyik részvevő nyilatkozott a Heteknek – „a gőz kiengedése után meglepően konstruktív tárgyalás alakult ki” a közpolitikai javaslatok közös dokumentumba foglalásáról, illetve a közös egyénijelölt-állítás kritériumairól. Azt mind az MSZP, mind az Együtt-PM politikusai elismerték, hogy valójában a könnyebb oldalról kezdték el a tárgyalásokat.

A keddi egyeztetésen a szocialistákat Mesterházy Attila pártelnök, Lukács Zoltán és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettesek, valamint Gúr Nándor alelnök, borsodi elnök, illetve Tóbiás József frakcióigazgató és Molnár Zsolt kampányigazgató képviselte. Az Együtt-PM oldaláról a tárgyalódelegációt Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a választási szövetség vezetője, Kónya Péter (Szolidaritás), Szigetvári Viktor (Együtt társelnöke), illetve Szabó Tímea, Karácsony Gergely és Jávor Benedek (utóbbiak PM vezérkara) alkotta. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!