hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy moszkvai szivárogtató sorsa
Nagy médiaérdek­lődés kísérte a vádlottak távollétében zajló moszkvai tárgyalást

2013. 07. 25.
Edward Snowden, aki immár hivatalosan is menedékjogért folyamodott a moszkvai menekültügyi hatóságokhoz, köszönetét fejezte ki Oroszországnak, Venezuelának, Bolíviának, Nicaraguának és Ecuadornak, amiért „elsőkként szálltak síkra az emberi jogok megsértésével szemben, amelyet a hatalmasok követtek el, és nem az erőtlenek.” A nyilatkozat éppen az azt követő napon került nyilvánosságra, hogy az oroszok nem éppen az emberi jogok tiszteletéről tanúskodó lépést tettek: adócsalásért posztumusz elítéltek egy korrupciós ügyet kiszivárogtató ügyvédet, aki vizsgálati fogságban, tisztázatlan körülmények között hunyt el 2009-ben.

Szergej Magnyitszkijnek elég közvetlen tapasztalata van az emberi jogok tiszteletéről Oroszországban: a 230 millió dolláros korrupciós ügyet megszellőztető ügyvéd bátor szivárogtató volt, aki az életével fizetett az információk közzétételéért (Az ügyvéd halála. Hetek, 2012. október 26.). William Browder, az ügyvéd egykori brit-amerikai munkaadója elérte az amerikai hatóságoknál, hogy mindazok a hivatalnokok, akik bármilyen mértékben érintettek voltak az ügyben, ne kaphassanak vízumot az Egyesült Államokba. A „Magnyitszij-listára” válaszul az orosz törvényhozás megszavazta a „Jakovlev-törvényt”, amely pedig megtiltja az amerikai állampolgárok számára az orosz gyerekek örökbe fogadását. Ezenkívül összeállították a saját feketelistájukat az Oroszországból kitiltott amerikai hivatalnokokról.

A brit The Guardian a Magnyitszkij-ügy kapcsán Az orosz igazságszolgáltatás – Putyin stílusában címmel jelentetett meg írást. „Egy halott fölötti ítélet pontos jelzés az oroszok számára: aki velünk szembe jön, annak nekimegyünk – legyen élő vagy halott” – írja Sadakat Kadri. A Hermitage Capital feje, William Browder, akit Magnyitszkijjal együtt bűnösnek talált az orosz bíróság adócsalásban, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy „Putyin lejáratta Oroszországot, hiszen ezer év óta ő az első nyugati vezető, aki bíróság elé állíttatott egy halottat.” Ebben sajnos Browder tévedett, hiszen az abszolutista uralkodók és a pápák között időnként előfordult, hogy elhunytakat állítottak bíróság elé, időnként testüket is exhumálva, és ennek mindig az élők megfélemlítése, és a hatalom megkérdőjelezhetetlenségé­nek demonstrálása volt a célja.

A Forbes szerint az Egyesült Államok az orosz hivatalnokok nevét tartalmazó feketelista kiterjesztésére készül – az orosz külügyminisztérium pedig egyértelművé tette, hogy az orosz feketelistára ezzel szemben olyan amerikai hivatalnokok fognak felkerülni, akik a Snowden-féle megfigyelési botrányban érintettek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!