hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fagyi, nagyi és a nagy indiánkönyv

2013. 07. 25.
Nyár egyenlő: meleg, napsütés, fagyi, nagyi, s ha épp nincs strand és utazás, akkor jön az unalom… hogy ez ne így legyen, egy kedves meseboltos magyar­tanárnő, nem mellesleg egy „fészekaljra való gyermek” anyukája, akinek szívügye, hogy minden gyermek jó barátságban legyen a könyvekkel, szinte minden hétre gondoskodik egy-egy könyvbe­muta­tóról, kiállításról, kézműves foglalkozásról. A biatorbágyi Kisgombos Mesebolt megálmodója és tu­lajdonosa, Gombos Kata számtalan ötlettel és prog­­­­rammal rendelkezik a 11 hetes nyári szünetre, hogy a gyerekek számára a könyvek a szórakozás, a lazítás, az él­mény­szerzés képzetét keltsék, s ne pusztán a kínos köte­lességét.

Itt a nyári szünet, van otthon egy csomó szabad idejük a gyerekeknek. Éppen nincsenek valamilyen táborban, vagy különórán, az udvaron való focizástól már elfáradtak. Néhány kötelező és ajánlott olvasmány várja, hogy a gyerek kézbe vegye, de ő inkább tévét nézne vagy számítógépezne. Hogyan motiválod, mivel teszed vonzóvá az olvasást? Mivel vennél rá egy tinit, hogy szívesebben „kattanjon rá” egy könyvre, mint egy számítógépes játékra?

– Nyilván sok szülő tapasztalja, hogy hiába ajánl egy jó regényt, ami gyerekkorában őt teljesen lebilincselte, a kiskamasz üveges szemmel végighallgatja, aztán visszafordul a géphez. Ez pont olyan, mint ha gyerekünknek vennénk egy klassz robogót, aztán azt kérnénk tőle, hogy ennek ellenére járjon gyalog, mert akkor iskolába menet gyönyörködhet a kiskertek virágaiban, beszélgethet a társaival, megsimogathatja a szomszéd macskáját, és meg fogja hallani a madarak énekét. Hát nyilvánvaló értetlenséget és ellenállást váltanánk ki vele.

Ha egy gyereket már hagytunk parttalan számítógépezés vagy tévénézés élményéhez jutni, akkor valóban nagyon nehéz a figyelmét, érdeklődését visszafordítani a könyvek felé. Nem csak azért, mert az olvasáshoz le kell lassulni, de ráadásul összehasonlíthatatlanul nagyobb belső aktivitást igényel. S aki sokat gépezik, annak bizony a belső képalkotó képessége ellustul. Márpedig az olvasás egyik legnagyobb örömforrása épp az önálló fantáziamunka, a belső „film” lejátszása, ahogy elképzeljük, amit olvasunk. A tévé passzív befogadásra nevelő konzerv­élménye mellett ez fárasztó és megerőltető. A gyerekeket pedig teljesen meg lehet érteni abban, hogy iskola után vagy a nyári szünetben pihenni, lazítani akarnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!