hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terítéken a parlagfű
Gyomnövény vagy gyógynövény?

2013. 07. 25.
Rajongói már lekvárként vagy akár vajas kenyérre szórva is fogyasztják a parlagfüvet. Allergiaellenes, őssejt­stimuláló és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki. Az ellentábor viszont tűzzel-vassal irtaná ezt a trendet. Felmerül a kérdés: kinek higgyünk?

A parlagfű úgy tűnik, megosztja az allergiások táborát. Most végül is gyomnövény vagy gyógynövény?

– Jelenleg gyomnövénynek tekintjük, mert gyógyászati haszna nem ismert, ugyanakkor kifejezett károkat okoz. Észak-amerikai növényfaj, amelynek magja mezőgazdasági termények szennyezéseként került be Európába. Magyarországon 1888-ban jelent meg, és bár Európa területén nagyrészt megtalálható, hazánk a „fertőzés” egyik gócpontja. A növény terjedését az is segíti, hogy Amerikával szemben Európában nincs természetes ellensége. A híresztelésekkel ellentétben a parlagfű Amerikában sem tartozott, tartozik a jelentős gyógynövények közé. Természetesen azzá válhat, ha sikerül a gyógyászati értékeit feltárni, de eddig egyetlen vélt gyógyhatását sem bizonyították.

Európában az egyik legveszélyesebb allergénként tartják számon. Miért?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!