hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem működik az ellenkampány Hajdúsámsonban
Méregdrága tanévkezdés

2013. 07. 18.
Hajdúsámsonban július elsejétől a Hit Gyülekezete a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartója. Mivel a helyi politika potentátjai (Fidesz, Jobbik) nem tudtak beletörődni a Kúria jogerős döntésébe, gründoltak gyorsan egy állami iskolát, amire a kormány 400 milliós felújítási, illetve bővítési „segélyt” szavazott meg július elején. Az egyház ellen zajló gyűlöletkampány ellenére azonban alig van átjelentkezés: az új állami intézmény kevesebb mint száz diákkal nyitja majd meg kapuit szeptemberben.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartói jogát teljesen törvényesen adta át Hit Gyülekezete egyháznak a város önkormányzata. Ezt torpedózta meg a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal a Debreceni Törvényszék jóváhagyásával. Az ügyben végül a Kúria hozott jogerős ítéletet 2013. január végén, megsemmisítve a törvényszék határozatát.

A törvény értelmében azonban az önkormányzat januártól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) kényszerült átadni az iskola fenntartói jogát, így az egyház innentől kezdve a KLIK-kel tárgyalt a részletekről, amely – mivel a fenntartói jog átadásáról a miniszter dönt – bevonta a tárgyalásokba az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. A tárca már csak úgy volt hajlandó tovább vinni a folyamatot, hogy feltételül szabta: a hajdúsámsoni iskola épületében szeptembertől, egymástól elkülönülve ugyan, de egyházi és állami oktatás is induljon. Okulva többek között a hírhedt dabas-sári esetből, továbbá egy jogerős bírósági ítélet birtokában, a Hit Gyülekezete elutasította ezt az életszerűtlen megoldást.

Az állam képviselői annak ellenére hivatkoztak a világnézetileg semleges oktatás biztosításának a követelményére, hogy a múlt év májusáig lezajlott iskolaátadási dömping során egyetlen esetben sem aggódtak, amikor valamely településen egy tradicionális keresztény felekezet fenntartásába került a település egyetlen iskolája. Ráadásul pontosan tudták, hogy a hajdúsámsoni önkormányzat éppen a szabad iskolaválasztás jogának garantálása miatt szerezte meg egy közeli település iskolájának befogadó nyilatkozatát azon diákokra tekintettel, akik nem kívánnak egyházi kezelésbe adott iskolába járni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!