hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem működik az ellenkampány Hajdúsámsonban
Méregdrága tanévkezdés

2013. 07. 18.
Hajdúsámsonban július elsejétől a Hit Gyülekezete a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartója. Mivel a helyi politika potentátjai (Fidesz, Jobbik) nem tudtak beletörődni a Kúria jogerős döntésébe, gründoltak gyorsan egy állami iskolát, amire a kormány 400 milliós felújítási, illetve bővítési „segélyt” szavazott meg július elején. Az egyház ellen zajló gyűlöletkampány ellenére azonban alig van átjelentkezés: az új állami intézmény kevesebb mint száz diákkal nyitja majd meg kapuit szeptemberben.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartói jogát teljesen törvényesen adta át Hit Gyülekezete egyháznak a város önkormányzata. Ezt torpedózta meg a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal a Debreceni Törvényszék jóváhagyásával. Az ügyben végül a Kúria hozott jogerős ítéletet 2013. január végén, megsemmisítve a törvényszék határozatát.

A törvény értelmében azonban az önkormányzat januártól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) kényszerült átadni az iskola fenntartói jogát, így az egyház innentől kezdve a KLIK-kel tárgyalt a részletekről, amely – mivel a fenntartói jog átadásáról a miniszter dönt – bevonta a tárgyalásokba az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. A tárca már csak úgy volt hajlandó tovább vinni a folyamatot, hogy feltételül szabta: a hajdúsámsoni iskola épületében szeptembertől, egymástól elkülönülve ugyan, de egyházi és állami oktatás is induljon. Okulva többek között a hírhedt dabas-sári esetből, továbbá egy jogerős bírósági ítélet birtokában, a Hit Gyülekezete elutasította ezt az életszerűtlen megoldást.

Az állam képviselői annak ellenére hivatkoztak a világnézetileg semleges oktatás biztosításának a követelményére, hogy a múlt év májusáig lezajlott iskolaátadási dömping során egyetlen esetben sem aggódtak, amikor valamely településen egy tradicionális keresztény felekezet fenntartásába került a település egyetlen iskolája. Ráadásul pontosan tudták, hogy a hajdúsámsoni önkormányzat éppen a szabad iskolaválasztás jogának garantálása miatt szerezte meg egy közeli település iskolájának befogadó nyilatkozatát azon diákokra tekintettel, akik nem kívánnak egyházi kezelésbe adott iskolába járni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!