hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányzás jelszavakkal

2013. 07. 25.
Az elmúlt húsz év – végkifejletében mindenképp – a demokrácia tényleges működésének feltételeiről, építőelemeinek egymással harmonizáló és alapelveinek egymást erősítő logikájáról a magyar társadalomnak kevés tapasztalatot juttatott. Mire ellentmondásmentes összefüggéseit felismerhettük és a bennük rejlő lehetőségek helyes használatát elsajátíthattuk volna, addigra meggyengültek. A demokrácia épülőfélben lévő közlekedési pályái egy mocsaras vidékre vezettek, ahol minden lépés – a konfúzus intézményrendszert és a követhetetlenül változékony törvényalkotást tekintve egyaránt – kockázatos.

A tapasztalatlanság következményei

Ahogy a piacgazdaság kihívásai is a spontán, majd később a rosszul szabályozott privatizáció vagyon-vesztésével karöltve érték a magyar gazdaságot, most a demokratikus rendszer hazafias jelszavakkal kísért és keresztény-nemzeti restaurációjának nevezett lerombolásával kell szembenéznünk. Történelmi megvilágításba helyezett romok között zajlanak azok a kormányzati várjátékok, amelyek arról szólnak, hogy mi, magyarok legyőztük Európát.

S mivel a nagyobb összefüggések átfogó megértését háttérbe szorította a jelszavakba foglalható tőmondatok szerethető egyszerűsége: minden hihetőnek és elfogadhatónak látszik, ha a kormányzat kellően hangzatos címkével látta el. Innen ered, hogy a demokratikus játékszabályok foglalatát érintő alkotmányos viták sem váltanak ki különösebb érdeklődést a közvéleményben. Csak annyiban foglakoztatnak minket, hogy az állampolgár krónikus tapasztalathiányával bűvészkedő kormányzati kommunikáció nyomán minden európai normát idegennek és ellenségesnek nevezhessünk. Csak annyiban, hogy nemzetközi kritikák alá vetett állapotunkat a történelmünk folyamán oly sokszor veszélyeztett függetlenségünkért folytatott küzdelmeinkkel és a szuverenitás megőrzésének hazafias feladatával állíthassuk párhuzamba. Hogy alkalmat adjon nemzeti büszkeségtől fűtött elhatárolódásunkra – amely végkicsengésében a mindenkit megillető személyi méltóságból fakadó, alapvető jogainktól való elhatárolódást jelenti.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!