hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy pénz, kis foci
Ömlenek a milliók a futballba

2013. 07. 25.
A történet szerint Orbán Viktor újraválasztását követően a közrádióban megkérdezte az intézmény egyik vezetőjét, hogy mit gondol, mi a legfőbb nemzeti attribútum. Aztán meg is válaszolta a saját maga által feltett kérdést: állítólag azt mondta, a legfőbb nemzeti attribútum a szombati NB 1-es körkapcsolás.

Akárhogy is történt, azt nem nagyon kell bizonygatni, hogy a jelenlegi kormányzat kiemelt figyelmet fordít a labdarúgásra. A kétharmados többség 2011-ben szavazta meg a sportcélú társasági adókedvezményről szóló törtvényt, a TAO-t. Ennek értelmében a vállalatok adójuk bizonyos százalékával támogathatják a látványsportokat, a labdarúgást, a kézilabdát, a jégkorongot, a kosárlabdát. A legtöbb pénzt természetesen a focira ajánlották fel. A legnagyobb összeget, 2,8 milliárd forintot a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta, ami nyilvánvalóan összefüggésben áll azzal, hogy az idén az NB1-be feljutó helyi fociakadémiát Orbán Viktor alapította. A további kedvezményezettek lényegesen kevesebb, de így sem elhanyagolható mennyiségű támogatásban részesültek: a magyar bajnok Győr, az FTC és a Honvéd együttvéve 630 millió forintot kaptak.

Kérdés, hogy a költségvetési pénzek labdarúgásba történt átcsoportosítása ellentétben áll-e Orbán Viktor korábbi nyilatkozatával, illetve, hogy a magyar gazdaság és társadalom ismert helyzetében reális-e ilyen mértékű állami szerepvállalás.  

„A profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont kell költségvetési pénzt költeni” – nyilatkozta 2010 januárjában Orbán Viktor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!