hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampánytéma lesz a „maffiabaloldal”

2013. 07. 25.
Miközben a Demokratikus Koalíció politikusai továbbra is kitartanak amellett, hogy az előző ciklus titkosszolgálati vezetői ellen visszataszító koncepciós eljárás zajlik, addig szemmel láthatóan a többi baloldali ellenzéki párt „oldalaz” ki az ügyből. Készülhetnek arra, hogy a Fidesz szeptembertől kezdve kampánytémává emeli a „maffiabaloldalazást”, aminek teátrális elemei lehetnek a vád alatt levő egykori titkosszolgálati vezetők parlamenti meghallgatásai.

Mint arról  múlt heti lapszámunkban beszámoltunk, a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa elsőfokú ítéletében Galambos Lajost a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért ugyancsak 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. Laborc Sándor volt NBH-főigazgató kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A per iratanyagát pedig 2040-ig titkosították, pedig példátlan, hogy Magyarországon ilyen magas rangú politikai posztot betöltő személyt és a közhatalmi szervezet egykori vezetőit elítéljenek. Sem az érintettek, sem ügyvédjeik még nem is utalhatnak a per tartalmára, miközben mindegyikük azt állította, hogy nem értenek egyet az ítélet egyetlen szavával sem.

Mindössze a sajtóból lehet arról tudni, hogy az NBH stábjában található szivárogtatókat akarták Galambos Lajos vezetése alatt elkapni, amihez hazugságvizsgálós profilanalízist készítettek a „Cég” bázisán. A hírek szerint ezt bolgárnak álcázott orosz szakemberek végezték. Ha erről az ügyről van szó, akkor felmerül a gyanú, hogy az orosz „poli­gráfos szakértők” kapcsolatban állhattak nem szövetséges titkosszolgálati szervezetekkel. Mivel érdemben egyetlen információt sem erősített meg, sem nem cáfolt senki, ezért a politikusok azon vitatkoznak, hogy ha valóban kémkedés történt, akkor túl enyhe az ítélet, viszont ha nem történt ilyen bűncselekmény, csak „hanyagság”, akkor meg érthetetlenül kemény a büntetés.        

Az érintettek felháborodott nyilatkozatára és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tiltakozására hivatkozva összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát. Az ülés után nem kerültünk közelebb az igazsághoz, mert a titkosításra hivatkozva csak rébuszokban beszéltek a politikusok. Annyi biztos, hogy a volt titkosszolgálati vezetők ügyében született dokumentumok titkosságának feloldását kéri az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójától. A testület levélben kéri az ügyben első fokon eljáró Debreceni Törvényszék bíráját, hogy tegye lehetővé a bizottság számára a betekintést az iratokba. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés után azt mondta: a bizottság egyhangúlag szavazta meg, hogy az AH főigazgatója vizsgálja felül, mennyire indokolt az ügy titkosításának fenntartása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!