hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Buszjegy és forradalom
Narancsvilág Latin-Amerikában

2013. 07. 18.
Bombera Krisztina, az ATV riportere az elmúlt napokban Brazíliában forgatott egy dokumentumfilmet a narancsipar árnyoldalairól. A televíziós újságírót egyebek mellett arról kérdeztük, hogy igaza van-e Ángyán Józsefnek, amikor a latin-amerikai agrárviszonyokkal riogatja a magyarokat; hogy mi az oka a brazíliai „forradalomnak”, illetve, hogy van-e értelme a „fair trade”, a méltányos kereskedelem mozgalomnak.

Ángyán József, a Fidesz-frakciót elhagyó renitens agrárszakember, egykori államtitkár rendre elborzasztó példaként beszél a latin-amerikai mezőgazdaságról, mint olyan világról, ahol máig él a feudalizmus. Igaza van, tényleg borzalmas Latin-Amerika, azon belül Brazília agrárszektora?

– Az, hogy borzalmas a latin-amerikai agrárszektor, leegyszerűsítés volna, hadd említsek rögtön egy példát, ami Ángyán József számára is példaértékű, „másolandó” lenne: több szakember is megerősítette interjúinkban, hogy a brazil munkavédelmi szabályok, munkatörvények a világ legszigorúbbjai és legszínvonalasabb szabályozásai közé tartoznak. Egy olyan országban, ahol nem olyan régen még elképesztő mértékű volt például a gyerekmunka, ma már szigorúan tilos gyerekeket a földeken dolgoztatni, és aki ilyet lát, fel is jelenti azonnal a törvénysértő gazdálkodót. Ugyanakkor rögtön hozzá kell tennem, hogy magunk is láttunk és kameravégre is kaptunk narancsligetben robotoló kiskamaszt. És az is igaz, hogy a nagy cégek mindent megtesznek, hogy a munká­sokat és a kistermelőket kizsigereljék, szakszervezeteik, érdekképviseleteik erejét csökkentsék. A mérhetetlenül igazságtalan elosztás természetesen igaz a latin-amerikai agrárszektorra, azonban nem a feudalizmus szót használnám arra, amit tapasztaltunk, hanem a szabályozatlan vadkapitalizmust, és a szívességeken alapuló, korrupcióra és szemhunyásra épülő összefonódást politika és gazdaság között. A brazil agrárpiacot pár hatalmas, befolyásos cég uralja, amelyek kartellben osztják fel egymás közt a piacot és határozzák meg az árakat. A kormány pedig szemet huny, mert a győzelemre álló pártok mindig rengeteg pénzt kapnak ezektől a cégektől a választási kampányokban.

Mennyire jelentős az agráripar – és azon belül a narancstermesztés –  Brazíliában?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!