hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika-ellenes tengely épül Keleten?
Régi-új barátság

2013. 07. 18.
Kína és Oroszország egyre több jelét adja, hogy hajlandó összejátszani az Egyesült Államok kárára: a Snowden-ügy után közös orosz-kínai tengeri hadgyakorlatok borzolták a kedélyeket Washingtonban.

A kínai és orosz hadihajók Japán-tengeren tartott közös hadgyakorlat-sorozata azt jelzi, hogy a két, hagyományosan ellenséges viszonyban álló ország közötti feszültség enyhülni látszik. Ez volt Kína történetében a legnagyobb hadászati együttműködés egy másik országgal, így a páratlan eseménysorozat nagy médiatámogatást kapott: a kínai köztévé és az állami hírügynökségek folyamatosan „reklámozták”, élőben közvetítették a lőgyakorlatokat.

A kínai flotta parancsnoka szerint a hadműveletek célja a „stratégiai bizalom” kiépítése és a flottaközi együttműködés javítása volt. Pekingnek ugyanakkor nem titkolt szándéka, hogy bebizonyítsa: nem marad magára olyan időkben, amikor az Egyesült Államok az Ázsiára koncentrálás jegyében flottájának és légierejének nagy részét a Csendes-óceánra telepíti.

Az Obama-kormány döntését, miszerint Amerikának katonailag jobban meg kell vetnie a lábát Ázsiában, Kína a hidegháborús „feltartóztatási politikaként” értelmezi. Elemzők szerint ezért lehetséges, hogy Kína erősebb katonai és gazdasági kapcsolatokat igyekszik kiépíteni a mindeddig fenntartásokkal kezelt Oroszországgal.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!