hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fény az alagútban
Egyéni teljesítmények mentették meg a magyar sportot

2012. 09. 14.
Magyarország nyolc sportágban 8 arany-, 4 ezüst-, 5 bronzérmet és további 17 pontszerző helyezést „hozott el" a londoni olimpiáról, így 205 nemzet közül a kilencedikek lettünk a sportvilág legnagyobb találkozóján. Ha az egy főre jutó aranyak listáját tekintjük, a siker még fényesebb: ebben az összevetésben ötödikek lettünk. A lapunknak nyilatkozó szakemberek az elbizakodottságtól óvtak.

A pénz csinálja a futballt - ez a mondás kisebb vagy nagyobb részben a többi versenysportágra is igaz. Ugyanakkor a hagyományos sikersportágaink, amelyekre ezúttal is büszkék lehetünk, kevésbé „pénzesek", így ezekben az anyagi hátrányokat nagyobb eséllyel lehet áthidalni a sportolók tehetségével, szorgalmával és az edzők szakértelmével - mondta a Heteknek Szabados Gábor sportközgazdász azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyiben pénzfüggő egy sikeres olimpiai szereplés.

A szakember szerint a Peking és London között „félúton" történt kormányváltás, illetve a sporttámogatásban történt változások hatásait „erős túlzás" lenne belelátni eredményességünkbe. Viszont az is igaz - tette hozzá -, hogy a változásoknak köszönhetően a rendszerváltás óta nem látott anyagi se­gítséget kaphat a sport, és azon belül az olimpiai felkészülés. Az egycsatornás, Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül történő finanszírozás és a társasági adókedvezmény lehetősége Londonban többnyire csak lelki támaszt jelenthetett a sportolóknak és az edzőknek, nevezetesen, hogy a jövőben majd könnyebb lesz. Még nem indultak be a szükséges infrastrukturális fejlesztések, egyelőre az is előrelépésnek számít, ha a klubok a villanyszámla-tartozásaikat ki tudják fizetni.

Óva intett az elbizakodott ünnepléstől Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is. Mint mondta, mostani eredményeink többnyire az egyéni sportolók - és edzőik - tehetségének és emberfeletti munkájának köszönhetők. Annál is inkább, mert - megfogalmazása szerint - a magyar sportélet „majdnem katasztrofális állapotban van". Az élsportolóknak és a legtöbb edzőnek ugyan nincsenek megélhetési gondjaik, viszont az infrastruktúra siralmas állapotban van. Kamuti Jenő példaként említi, hogy a kiválóan szereplő cselgáncsozóknak nincs központi edzőtermük, valamint uszodából és sportcsarnokból is sokkal több kellene. „Isten őrizz, hogy a mostani sikerek kapcsán a politikai és sportvezetők arra a következtetésre jussanak, hogy minden rendben van" - tette hozzá a MOB elnökségi tagja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!