hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katakomba-muzulmánok
Különös szektát találtak Tatársztánban

2012. 09. 14.
Szó szerint földalatti szektára bukkantak az orosz nyomozó hatóságok Tatársztán fővárosában, Kazanyban, amikor egy helyi vallási vezető elleni merénylet kapcsán eljutottak a fajzrahmanisták „kalifátusába".

A hetvenfős közösség létrehozója ismert vallási vezető volt már a hetvenes években is: előbb Rosztov, Szentpétervár, Kazany mullahja, majd Baskíria helyettes főmuftija volt. A kilencvenes években „Ruszullá", azaz „Allah követévé" nyilvánította magát, és egyik követőjének városszéli telkére illegálisan felépíttette mecsetjét, ahová aztán az egész általa létrehozott közösség beköltözött.

A szekta tagjai között húsz gyerek is van, akik közül a legfiatalabb másfél éves. Többen közülük még sohasem láttak napfényt. A gyerekeket a hatóságok kórházi megfigyelésre elszállították. A kórházban tartózkodó szektatagok elutasítanak mindenféle gyógyszert, és csak azzal hajlandók táplálkozni, amit rokonaik visznek be nekik.

A közösség tagjai Tatársztán hivatalos muzulmán vallását nem fogadják el, állításuk szerint ők „Allah népe", míg a többi tatár muszlim a „sátán népe". Az épületen történt rajtaütés során a hatóságok egy több mint ezer példányos arab és tatár nyelvű könyvtárat is lefoglaltak azzal a gyanúval, hogy szélsőséges irodalmat tartalmaz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!